ua en ru

Мін'юст: Позапартійні кандидати не матимуть перешкод при реєстрації до виборів у ВР

Міністр юстиції Олександр Лавринович заперечує, що новий закон про вибори до Верховної Ради (ВР) створюється під інтереси Партії регіонів. Про це міністр заявив на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.
"Не можливо знайти виборчу систему, за якої, не маючи підтримки громадян, (перемогла та чи інша партія)... тому говорити, що мажоритарка - це псевдомажоритарка не вірно... Ніщо не заважатиме позапартійні людині прийти і зареєструватися кандидатом, так як це відбувалося в 1994, 1998, 2002-му роках", - зазначив О.Лавринович.
Також він не вважає збільшення прохідного бар'єру на виборах способом відсіяти партії, що мають рейтинг близько 3% і говорить про те, що скасування графи "проти всіх" не порушує права виборців на визначення: "Якщо вам не підходить жодна з існуючих політичних партій і жоден з кандидатів, у вас є право висунутися самому або зареєструвати свою політичну партію і голосувати за неї".
О.Лавринович вважає, що ті виборці, які відстоюють право проголосувати проти всіх "протестують проти права вибору, це може бути також притаманно тим, хто хоче монархію, чи (хоче) повернутися назад на 21 рік".
Зазначимо, що змішана система виборів була повернута на виборах до місцевих рад восени 2010 року. Законопроект про вибори до ВР передбачає запровадити змішану систему і на парламентських виборах.