ua en ru

У Мінсоцполітики розповіли про оформлення субсидії лише на фактично проживаючих

У Мінсоцполітики розповіли про оформлення субсидії лише на фактично проживаючих Фото: Центр соціальних служб (kmu.gov.ua)

Субсидію можна отримати лише на тих, хто фактично проживає в оселі

Члени домогосподарства, які змінили фактичне місце проживання, можуть бути виключені при розрахунку субсидії після надання підтверджуючих документів до спеціальної комісії. Про це сьогодні під час експертної дискусії повідомив директор директорату сім`ї і соціальної підтримки населення Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми розширили повноваження комісії. Ці комісії створені при кожній райадміністрації і виконкомі облради для того, щоби, зокрема, розглядати індивідуальні випадки в домогосподарствах... Комісіям делеговане право приймати рішення про виключення окремих членів домогосподарств із складу при розрахунку субсидії", - розповів він.

Музиченко пояснив, що виключення особи зі складу домогосподарства при нарахуванні субсидії відбувається на підставі відповідних документів.

"Як правило, це відбувається на підставі підтверджуючих документів, тобто, на підставі довідки з місця роботи в іншому місті, довідки з житлової організації, договору оренди, найму житла чи довідки про термінове лікування... Але існують випадки, коли особа не може надати жодного підтверджуючого документу", - розповів представник Мінсоцполітики.

У такому випадку, за його словами, здійснюється обстеження матеріально-побутових умов проживання домогосподарства.

Нагадаємо, раніше міністр соціальної політики Андрій Рева повідомив про те, що українцям за півроку нарахували зайвих субсидій на 5 млрд грн. За його даними, у 2017 році зайво нарахована субсидія складала 8 млрд грн, у 206 році - 15 млрд грн.

Як писало РБК-Україна, Кабінет міністрів України працює над впровадженням монетизації субсидій у три етапи. На сьогодні Мінсоцполітики підготовлено пропозиції про запровадження монетизації в три етапи: з 1 січня 2019 року - близько 100-150 тис. домогосподарств, які звернуться за субсидіями з новим пакетом документів; з 1 травня 2019 року - монетизація для домогосподарств, яким призначено субсидію на неопалювальний період 2019 роки; з 1 жовтня 2019 року - повний перехід на монетизацію.