ua en ru

У Мінсоцполітики розповіли про напрацювання по накопичувальній пенсійній системі

У Мінсоцполітики розповіли про напрацювання по накопичувальній пенсійній системі Фото: Андрій Рева (РБК-Україна)

За словами Реви, існує багато питань, які потрібно обговорити до написання закону

Міністерство соціальної політики України розповіли про напрацювання по накопичувальній пенсійній системі. Про це заявив міністр соціальної політики України Андрій Рева в інтерв'ю РБК-Україна.

"У депутатів дуже багато ідей. Але, перш ніж писати закон, потрібно домовитися про деякі принципові речі. Наприклад, якщо ми говоримо про солідарну систему, то ЄСВ платить роботодавець, це його обов'язок, працівник не платить. Коли ми говоримо про накопичувальній системі, хто повинен платити внесок? Роботодавець? Тоді потрібно піднімати ЄСВ. Працівник? Значить, потрібно підвищувати податки. Разом? Треба домовитися. На мою думку, повинен платити працівник", - заявив Рева.

За його словами, якщо мова йде про накопичення, то це гроші працівника. А його роботодавець страхує на випадок, якщо щось станеться.

"Ми забезпечуємо базовий рівень пенсійного забезпечення за рахунок його роботодавця. Коли ми говоримо про накопиченні - це додаткова пенсія. Додаткова пенсія - це вже ваша персональна відповідальність. Роботодавець тут ні до чого. Ви повинні частину своєї зарплати обов'язково перерахувати на накопичувальний фонд. Моя думка, що він повинен бути приватним", - підкреслив він.

За словами Реви, існує величезне коло питань, які повинні бути визначені до того, як буде написаний закон.

"Є різні бачення, тому нам доведеться шукати консенсус. Крім того, нам потрібно обговорити ці питання з міжнародними фінансовими установами - Світовим банком і Міжнародним валютним фондом", - резюмував міністр соцполітики.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховна Рада може прийняти пенсійну реформу до кінця 2017 року, і ввести її в дію з 1 січня 2018.