ua en ru

Мінрегіонбуд затвердив порядок передачі в концесію на 49 років тепломереж Києва

Мінрегіонбуд затвердив порядок передачі в концесію на 49 років київських тепломереж. Про це пише газета "Комерсант Україна"

За словами заступника міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Ольги Романюк, на початку тижня міністерство схвалив проект рішення Київради про передачу міських тепломереж у концесію на конкурсній основі. За словами голови комісії Київради з питань ЖКГ Юрія Бондаря, мова йде про договір на 49 років. Концесіонер буде зобов'язаний самостійно здійснювати реконструкцію мереж в обумовлених обсягах за чітко встановленим графіком, використовуючи для цього певну частину коштів з тарифу і позикові гроші.
Теплові мережі столиці зараз знаходяться в оренді у "Київенерго". З ініціативою віддати їх у концесію на умовах тендеру раніше виступив голова Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олександр Попов. КМДА підготувала відповідний проект рішення, який розгляне Київрада. Після затвердження буде оголошено конкурс. Втім, "Київенерго" вже розглядається міською владою як найбільш імовірний партнер. Раніше О.Попов заявляв, що місту необхідно переглянути форму співпраці з цією компанією та укласти договір концесії. А "Київенерго" оголосила про готовність залучити 15 млрд грн для модернізації як власних виробничих потужностей, так і тепломереж.
Сьогодні знос київських тепломереж, за словами О.Романюк, перевищує 50%, причому місцева влада не може знайти необхідні кошти на їх реконструкцію. "Тому передача в концесію, на наш погляд, вкрай необхідна", - вважає О.Романюк. Вона нагадала, що у програмі соціально-економічного розвитку Києва на цей рік на модернізацію мереж закладено всього 18 млн грн з необхідних 900 млн грн. Комісія Київради з питань ЖКГ звернулася до керівництва мерії і бюджетної комісії міськради з проханням при коректуванні бюджету істотно збільшити ці витрати. Але з огляду на складне фінансове становище міста, позитивне вирішення цього питання малоймовірне, вважає заступник міністра.
Джерело "Комерсант-Україна" в Європейському банку реконструкції та розвитку заявило, що банк готовий розглянути виділення кредиту під реконструкцію столичних теплових мереж після того, як вони будуть передані в концесію. Раніше голова правління "Київенерго" Едуард Соколовський говорив, що його компанія веде переговори про залучення кредитів у ЄБРР та Світового банку строком на 25-30 років під реконструкцію теплових мереж.
За словами глави комітету Верховної ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталії Королевської, сьогодні в теплові мережі країни потрібно інвестувати близько 20 млрд дол., що цілком реально за умови передачі їх у концесію на прозорих умовах.