ua en ru

Мінрегіон: Опалювальний сезон в Україні розпочнеться 10 жовтня

У тих регіонах України, де середньодобова температура повітря становитиме +8 градусів за Цельсієм, опалювальний сезон буде розпочато не 15, а 10 жовтня. Про це РБК-Україна повідомив директор департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики при Мінрегіоні Віталій Шаповаленко.
"Згідно з даними, отриманими від Гідрометцентру, в Києві з 11 жовтня встановлюється середньодобова температура близько 8 градусів, 11-12 (жовтня) буде + 8 градусів, 13-го (жовтня) буде +9 градусів, 14-го (жовтня) - +10 градусів. Тобто це той поріг, який визначає необхідність включення опалювальних систем", - зазначив чиновник.
Він також повідомив, що в тих регіонах України, де зниження температурних показників не досягне позначки +8 градусів, "немає необхідності включати опалювальні системи".
На питання про те, чи будуть готові до даного часу опалювальні системи, тепломережі та котельні, Шаповаленко відповів: "Відповідно до розпорядження Кабміну №710 усіма органами державної влади на місцях проводяться планові заходи з підготовки об'єктів житлово-комунального господарства до опалювального сезону і за вступними оперативними даними, станом на 1 жовтня рівень готовності практично наближається до 100 відсотків".
У той же час він підкреслив, що на сьогоднішній день має місце факт зношеності опалювального обладнання і зокрема тепломереж, а значить і можливі пориви.
"У нас в цілому по Україні порядку 33,5 тис. км - загальна протяжність тепломереж, з них близько 16,5% 5,5 тис. км тепломереж знаходяться в зношеному та аварійному стані. За даними, які ми маємо, в цьому році проведено ремонт близько 10% аварійних та зношених мереж, тобто 550 км, тому, звичайно, ймовірність аварійних ситуацій існує. І перед місцевими органами державної влади поставлено завдання привести в повну готовність аварійно-диспетчерські служби, забезпечити на підприємствах необхідний запас матеріалів, техніки для своєчасної ліквідації можливих аварійних ситуацій", - сказав директор департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики.
У першу чергу, за його словами, до опалення будуть підключені об'єкти соціальної сфери (школи, дитячі садки, лікарні), а підключення житлових будинків буде проводитися в міру наближення до згаданого температурному порогу.