ua en ru

У Мінрегіоні вважають, що система територіальних держорганів потребує оптимізації

У Мінрегіоні вважають, що система територіальних держорганів потребує оптимізації Фото: у Мінрегіоні обговорили оптимізацію системи територіальної організації влади

У Мінрегіоні обговорили концепцію оптимізації системи територіальної організації влади

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України планує впорядкувати систему територіальних держорганів. Про це повідомляє пресёс-служба Мінрегіону.

Зокрема, планується впорядкувати систему територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, вирішити проблему дублювання їх повноважень, забезпечити належний рівень координації їх діяльності. Це дозволить підвищити ефективність державного управління і при цьому оптимізувати чисельність управлінського апарату та витрат на його утримання.

У зв'язку з цим у Мінрегіоні за участю провідних експертів обговорили концепцію оптимізації системи територіальної організації влади і утворення нової територіальної основи для розміщення органів виконавчої влади та інших державних органів.

Зараз територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади розміщуються в обласних і районних центрах.

"На рівні районів однакову структуру виконавчої влади маємо і на територіях, де проживає 7 тис. населення, і там, де є 200 тис. жителів і більше. Це вкрай неефективно. Саме тому сьогодні виникає гостра необхідність переглянути та оптимізувати систему територіальних органів державної влади, упорядкувати послуги, що надаються цими органами", - зазначив перший заступник глави Мінрегіону В'ячеслав Негода.

В результаті запропоновано сформувати адміністративні округи як територіальну основу для розміщення органів виконавчої влади та інших державних органів. Головним критерієм створення таких округів є населення. Центрами округів стануть найбільші міста області. Координація діяльності територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади буде здійснюватися головами місцевих державних адміністрацій в певному порядку.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України додатково виділив 10,5 млн гривень на вибори в територіальних громадах.