ua en ru

У Мінрегіоні планують у 2019 увійти у топ-20 Doing Business за будівельним показником

У Мінрегіоні планують у 2019 увійти у топ-20 Doing Business за будівельним показником Фото: Лев Парцхаладзе (kmu.gov.ua)

Для цього, зокрема, потрібно повністю скасувати пайову участь

Вже в 2019 році Україна може увійти у топ-20 рейтингу Doing Business за показником "Отримання дозволів на будівництво". Про це заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, передає Мінрегіон.

"Можна досягти певного результату, але набагато складніше і важливіше його утримати. Що ми хотіли б досягти в рейтингу Doing Business за показником "Отримання дозволів на будівництво" в наступному році? Як мінімум - зберегти нинішню позицію в рейтингу, а як максимум - увійти у топ-20 країн за цим показником", - сказав він.

За його словами, деякі зміни щодо покращення умов ведення будівельної діяльності вже імплементуються і Мінрегіон сподівається, що вони будуть враховані при формуванні рейтингу Doing Business-2019.

Йдеться про скасування процедури реєстрації декларацій, яка пов'язана з прийняттям і набранням чинності ЗУ №1817 щодо вдосконалення містобудівної діяльності, а також скасування процедури отримання вихідних даних ДСНС при проектуванні і підвищенні якості контролю робіт завдяки обов'язковій вищій освіті виконавців будівельних робіт, який регламентує ЗУ №2020

"Позитивні прогнози можуть справдитися якщо буде зроблений один з найважливіших кроків у дерегуляції будівельної галузі, - повна відміна пайової участі. Для цього дуже потрібно якнайшвидше прийняття відповідного законопроекту №6540, який вже зареєстрований у Верховній Раді. Дуже сподіваюся на його підтримку депутатами", - підкреслив він.

Також, за словами Парцхаладзе, на рейтинг Doing Business буде мати позитивний вплив прийняття ВР законопроекту №7085. Документ передбачає закріплення на законодавчому рівні порядку присвоєння адреси об'єктам будівництва. Зараз це питання регулюється органами місцевого самоврядування і місцевими державними адміністраціями за власним розсудом, що тягне за собою затягування термінів і можливих корупційних ризиків. На даний момент будівельний Комітет Ради вже схвалив і рекомендував прийняти в першому читанні законопроект №7085.

В рейтингу Doing Business-2018 за показником "Отримання дозволів на будівництво" Україна піднялася на 105 позицій - до 35-го місця, потрапивши в топ-40 рейтингу.

Нагадаємо, Україна в загальному рейтингу Світового банку Doing Business піднялася з 80-го рядка на 76-ю.