ua en ru

Мінрегіон: В Україні до опалювального сезону готово 40% котелень

В Україні 40% котелень готові до опалювального сезону, але в Херсонській, Чернігівській, Запорізькій, Чернівецькій та Тернопільській областях рівень готовності котелень не перевищує 24% від їх загальної кількості. Про це на сьогоднішній селекторній нараді з регіонами повідомив перший заступник міністра регіонального розвитку, житлово-комунального господарства і будівництва Олександр Аліпов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Станом на 1 липня підготовлено зараз 40% котелень. Тут все добре, але є і найнижчі показники з підготовки котелень - у Херсонській області - 10%, Чернігівській - 15%, в Запорізькій і Чернівецькій - 22%, і в Тернопільській - 24%", - заявив Аліпов.

Крім того, він зазначив, що 29% від загальної кількості котлів повинні бути капітально відремонтовані, а серед відстаючих в даному питанні - АР Крим, Львівська, Херсонська, Одеська, Чернівецька, Запорізька, Донецька області, "де від 10% до 12% готовності".

"Щодо заміни котлів, у нас котли з терміном експлуатації більше 20 років - це близько 20% котельного парку. Ми запланували лише 7% до заміни і зараз цей план виконується на 31,5%. У Запорізькій області, Херсонській, Львівській, Одеській тільки на 10% виповнюється цей план. Капітальний ремонт тих котлів, які працювали більше 20 років, це теж близько 7%. Цей план виконується на 42% і тут у нас є також зауваження до Івано-Франківської, Тернопільської, Миколаївської, Запорізької областей. Треба компенсувати відставання", - заявив Аліпов.

Також Аліпов підкреслив, що ті котли, які не дивлячись на тривалий термін експлуатації не будуть замінюватися в цьому році, повинні бути піддані атестації і по них повинна бути надана вичерпна інформація: "По кожному котлу, по кожному підприємству прошу вас надати нам відповідну інформацію, щоб ми розуміли, що весь котельний парк, який відпрацював більше 20 років, він або замінений, або відремонтований, або ще пройде наступний опалювальний сезон ".

Аліпов також відзначив, що в питанні підготовки до опалювального сезону центральних теплових пунктів (ЦТП), сьогодні план виконується на 41%, і виникають зауваження до керівництва Херсонської та Дніпропетровської областей, де необхідно також прискорити цей процес.

Відзначимо, що раніше міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк заявив, що в Україні не будуть підвищувати тарифи на опалення для населення в поточному році.