ua en ru

Мінрегіон спростив декларацію про введення об'єктів в експлуатацію

Триває процес спрощення дозвільно-погоджувальних процедур у будівництві. Мінрегіон значно скоротив - з 5 до 2 сторінок бланк декларації на введення в експлуатацію об'єкта будівництва. З документа прибрали пункти, які ускладнювали процедуру його заповнення та, гіпотетично, створювали умови для хабарництва.

Триває процес спрощення дозвільно-погоджувальних процедур у будівництві. Мінрегіон значно скоротив - з 5 до 2 сторінок бланк декларації на введення в експлуатацію об'єкта будівництва. З документа прибрали пункти, які ускладнювали процедуру його заповнення та, гіпотетично, створювали умови для хабарництва.

Про це повідомив Віце-прем'єр-міністр України - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

"Чим простіше процедура введення в експлуатацію об'єктів будівництва, тим охочіше люди будуть. До того ж, ми "перекрили повітря" тим, хто намагався заробляти на окремих пунктах цієї декларації. Якщо подивитися на попередній текст шаблону цього документа і закреслити червоним те, що не має прямого стосунку до декларації про готовність об'єкта до експлуатації, ми отримаємо практично повністю червоні сторінки", - сказав Віце-прем'єр-міністр.

Відповідне рішення Кабінет Міністрів України оформив змінами до постанови № 461 "Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів", спростивши декларацію про введення в експлуатацію об'єктів, які починали будуватися шляхом повідомлення. Рішення ухвалене за пропозицією Державної архітектурно-будівельної інспекції України з метою полегшити громадянам оформлення документації про введення в експлуатацію садибних і дачних будівель, пише mirkvartir.ua

"Оновлена спрощена декларація тепер складається лише з семи пунктів, тоді як раніше їх було 15 Вона містить тільки загальнозрозумілі дані. Тому заповнити її зможе будь-яка людина, навіть не є фахівцем у будівництві. Тепер ми очікуємо істотного скорочення кількості відмов у реєстрації декларацій. Тобто ввести садибну або дачний будинок в експлуатацію можна буде просто, зручно і швидко", - заявив голова Державної архітектурно-будівельної інспекції Максим Мартинюк.

Нагадаємо, що крім скорочення обсягу декларації, зникла більшість складних таблиць, тепер не потрібно вписувати інформацію про відповідальну особу з технагляду, генпідрядника та генпроектувальника, детальну характеристику споруди, основні її показники і т. д.
Крім того, будівлі та споруди, які за будівельним паспортом входять в єдину групу будівельних споруд, можна буде вводити в експлуатацію окремо.

Громадяни, які почали будівництво шляхом повідомлення, будуть вказувати в Декларації лише наступне:

  • Інформацію про об'єкт;
  • Інформацію про замовника;
  • Дані про повідомлення про початок будівельних робіт;
  • Інформацію про поштовій/будівельному адресі;
  • Реквізити документа, що посвідчує право власності / користування земельною ділянкою;
  • Характеристику індивідуальних житлових, садових, дачних будинків і нежитлових будівель (за результатами технічної інвентаризації);
  • Інформацію щодо проведеної технічної інвентаризації об'єкта будівництва.

Такі зміни в Декларації збережуть час і зусилля громадян і стануть черговим кроком на шляху до втілення нових принципів державного управління.