ua en ru

Мінрегіон розробляє законопроект про муніципальну поліцію, яка не входитиме до МВС

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розробляє законопроект про муніципальну поліцію, яка не входитиме до структури територіальних органів Міністерства внутрішніх справ України.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розробляє законопроект про муніципальну поліцію, яка не входитиме до структури територіальних органів Міністерства внутрішніх справ України. Про це повідомив перший заступник голови Мінрегіону В'ячеслав Негода, повідомила прес-служба відомства.

Зокрема законопроект визначає, що поліція місцевого самоврядування створюється міською (міста обласного значення), районною або місцевими радами кількох сусідніх територіальних громад (міських, селищних) чи районних рад в межах однієї області.
Така поліція має здійснювати свою діяльність винятково в межах території юрисдикції ради (рад), яка прийняла рішення про її створення.

Майбутня поліція місцевого самоврядування не входитиме до структури територіальних органів МВС України і буде відповідальною, підзвітною та підконтрольною перед територіальною громадою (громадами), радою (радами), яка прийняла рішення про її створення.
В сферу діяльності муніципальної поліції входитимуть питання, пов'язані з функціонуванням територіальних громад, зокрема, благоустроєм, паркуванням, спільним патрулюванням вулиць з органами внутрішніх справ тощо.

Як повідомив Негода, Міністерство фінансів України вже внесло попередні пропозиції до Бюджетного кодексу, які знаходяться на розгляді Верховної Ради. Попереду - робота з міжнародними експертами, консультації зі спеціалістами МВС, Мін'юсту та інших центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування над доопрацювання законопроекту.

"Вже є домовленість про те, що експерти з Польщі та Франції допоможуть нам завершити формування законопроекту. Ми використаємо зарубіжний досвід у питаннях повноважень муніципальної поліції, порядку фінансування, кадрового забезпечення, соціальних гарантій працівників поліції та інших аспектах", - зазначив Негода.

Він наголосив, що проект закону є важливою складовою у пакеті законодавчих ініціатив, що стане підґрунтям для курсу держави на децентралізацію влади, повноважень та фінансів.