ua en ru

Мінрегіон пропонує заборонити використання поліетиленових пакетів

Міністерство регіонально розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оприлюднило проект закону про обмеження ввезення, виробництва та використання на території України поліетиленових пакетів. Відповідний проект закону опублікований на офіційному сайті Мінрегіону.

Так, згідно з текстом законопроекту в Україні забороняється виробництво, використання, ввезення (більше 50 одиниць однією особою) і платне або безкоштовне розповсюдження на її території (крім транзиту вантажів) окремих видів упаковки:
пакетів тривалого розкладання, обсяг яких менше двадцяти літрів, з товщиною матеріалу менше 0,025 міліметра;
пакетів, які розкладаються, обсяг яких менше десяти літрів, з товщиною матеріалу менше 0,015 міліметра.

За порушення норм законопроект Мінрегіон пропонує штрафувати на 1700 грн.

Слід зазначити, що паперові пакети, які розкладаються, не підпадають під заборону, оскільки їх товщина не перевищує мінімальної товщини забороненого матеріалу.

"В Україні розвивається виробництво екологічно безпечних пакетів з матеріалів, що розкладаються під дією мікроорганізмів. Також розвивається виробництво і використання полотняних сумок багаторазового використання. Коштують вони недорого, мають тривалий термін придатності і не зумовлюють негативного впливу на навколишнє середовище", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Метою прийняття акта є забезпечення безперебійного функціонування інженерних мереж житлово-комунального господарства, поліпшення стану благоустрою та охорони навколишнього середовища.