ua en ru

Мінрегіон пропонує дозволити співвласникам багатоквартирних будинків приймати рішення з управління будинком без створення ОСББ

Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства пропонує дозволити співвласникам багатоквартирних будинків рішення з управління будинком без створення ОСББ. Про це йдеться у проекті "Про особливості права власності у багатоквартирному будинку", який опублікований на офіційному сайті відомства.

"На сьогодні для більшості співвласників багатоквартирних будинків єдиною можливістю приймати спільні рішення щодо свого будинку є створення ОСББ. Законопроект дозволить приймати такі рішення без створення об'єднання співвласників. Передбачається, що ініціативна група з трьох співвласників зможе ініціювати розгляд питань про форму управління будинком, обрання або зміна керуючого, проведення капітального ремонту будинку, порядку користування спільним майном. Ці питання можуть розглядати на зборах співвласників, скликаних ініціативною групою", - повідомила директор Департаменту стратегії реформування та розвитку житлово-комунального господарства України Наталія Олійник.

Вона повідомила, що законопроект передбачає включення до переліку загального майна в багатоквартирному будинку прав на земельну ділянку, на якій розташований будинок і його прибудинкова територія. Законодавчо заборонять поділ і виділення в натурі частки спільного майна в багатоквартирному будинку. Також проектом закону пропонується надати кожному співвласнику права вільного доступу до проектної документації на багатоквартирний будинок і зобов'язати органи місцевого самоврядування зберігати таку документацію і відновити її, якщо вона була втрачена. При продажу квартири, передбачено перехід до нового власника всіх прав і обов'язків попереднього власника.

"Запропоновані нововведення дозволять співвласникам всіх багатоквартирних будинків стати справжніми господарями свого будинку без додаткових формальних дій, як створення ОСББ", - сказала Олійник.