ua en ru

Мінрегіон пропонує врегулювати Раді питання забудови територій

Міністерство регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України розробило проект закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері регулювання містобудівної діяльності"

Міністерство регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України розробило проект закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері регулювання містобудівної діяльності". Про це повідомила прес-служба Мінрегіону.

Документ передбачає внесення змін до низки законів з метою врегулювання питань планування та забудови територій, спрощення дозвільної системи у сфері містобудування.

За словами фахівців, аналіз містобудівної ситуації та чисельні звернення органів місцевого самоврядування засвідчили необхідність унормування питань, пов'язаних зі спрощенням процедури будівництва та прийняття об'єкта в експлуатацію за будівельним паспортом.

Потребує вдосконалення і процедура ведення містобудівного кадастру.

Також необхідно упорядкування надання вихідних даних (містобудівні умови та обмеження), перелік суб'єктів, що відносяться до уповноважених органів містобудування та архітектури, та врегулювати питання фінансування містобудівного кадастру з місцевих бюджетів.

Положеннями законопроекту передбачається:

- встановити перелік державних органів, що надають висновки до розгляду містобудівної документації;

- визначити можливості проведення передпроектних робіт до отримання будівельного паспорту, встановлення прав замовника на самостійне визначення послідовності будівництва об'єктів, що передбачено будівельним паспортом та введенням їх в експлуатацію;

- внесення деяких уточнень до переліку уповноважених органів містобудування та архітектури та визначення можливості передачі їх повноважень органам вищого рівня;

- вдосконалення питань щодо розміщення тимчасових споруд, умов дії та підстав для надання містобудівних умов та обмежень тощо.