ua en ru

Мінрегіон ініціює збільшення у містах кількості зупинок громадського транспорту

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства зменшить відстань між зупинками громадського транспорту в містах. Воно буде становити 300 м замість 600-800 м.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства зменшить відстань між зупинками громадського транспорту в містах. Воно буде становити 300 м замість 600-800 м, як в даний час, пише "Комерсант-Україна".

За словами координатора реформи транспортної галузі координаційного центру з упровадження економічних реформ при Президентові Олександр Кава, таку відстань є європейським стандартом. Відповідні зміни будуть внесені у державні будівельні норми.

"Приміром, у Києві на вулиці Великій Житомирській розміщено досить багато бізнес-центрів. При цьому одна зупинка знаходиться на Софійській площі, а наступна - на Львівській. Відстань між ними 860 м. Людина, яка цінує свій час, в такому випадку не буде йти пішки, а скористається своїм автомобілем. При цьому ми спостерігаємо велике скупчення транспорту в центрі міста, що призводить до постійних пробках", - пояснив Кава.

Крім іншого, буде визначена обов'язкова висота зупинки над рівнем проїзної частини для зручного користування пасажирами автобусів і тролейбусів з низькою підлогою. Крім того, будуть введені спеціальні обмежувальні жовті смуги з усіченими конусами, які будуть позначати зону і відчуватися, якщо наступити на них ногою.

Нові стандарти можуть набути чинності вже восени.

"Точні терміни імплементації ще під питанням, оскільки доведеться переглянути мережу зупинок, а їх облаштування за європейськими стандартами буде здійснюватися в процесі реконструкції вулиць і проспектів", - додав Кава.

У департаменті транспортної інфраструктури Київської міської держадміністрації повідомили, що в столиці налічується 2 тис. 702 зупинки громадського транспорту. З них 723 обладнані тимчасовими спорудами, а 1 тис. 402 - павільйонами очікування. Розміщенням зупиночних комплексів і павільйонів у Києві займаються інвестори, які обладнують на зупинці торгові кіоски. Наприклад, на інвестконкурсі по обладнанню 1 тис. 250 зупиночних комплексів, який був оголошений у грудні 2012 р., вартість спорудження варіювалася від 73 тис. грн до 101 тис. грн. Нова транспортна схема Києва розробляється.

"За результатами конкурсних торгів генеральною проектною організацією визначили компанію Benish GPS Ukraine, яка зараз досліджує існуючі пасажиропотоки", - розповіли в департаменті.