ua en ru

Міноборони США найближчим часом відправляє до Афганістану 1,4 тис. морських піхотинців

Міністерство оборони Сполучених Штатів прийняв рішення відправити до Афганістану 1,4 тис. морських піхотинців в рамках військової місії в країні. Представник Пентагону Дейв Лапан повідомив, що військовослужбовців вже повідомили, і вони попрямують до Афганістану в найближчі тижні, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Напередодні міністр оборони США Роберт Гейтс схвалив ініціативу направити додатковий військовий контингент в Афганістан. Передбачається, що даний крок повинен чинити додатковий тиск на повстанців і бойовиків, які орудують в країні.
Відзначимо, що на липень 2011 р. заплановано початок виведення американських військ з Афганістану.
В кінці грудня 2010 віце-президент США Джозеф Байден заявив, що, незважаючи на відсутність очевидного прогресу, американські збройні сили покинуть Афганістан до 2014 р. За його словами, війська США будуть виведені з цієї країни, "не дивлячись ні на що". Дж. Байден запевнив, що, за даними різних розвідувальних служб США, афганський крило "Аль-Кайєди" більше не здатна проводити терористичні акції на зразок атаки 11 вересня 2001
З початку військової кампанії в Афганістані тільки армія США втратила в цій країні більше 1 тис. 400 осіб. Всього ж війська міжнародної коаліції втратили в цій країні не менше 2 тис. 230 осіб. Бойовики руху "Талібан" втратили понад 35 тис. своїх соратників. Однак вони зберігають контроль над низкою південних регіонів Афганістану і продовжують проводити теракти проти афганських властей.
За даними американської преси, пославшись на джерело, морські піхотинці можуть почати прибувати до Афганістану з середини поточного місяця. В основному, вони будуть перекинуті в південні частини країни в район м. Кандагар.