ua en ru

У Міноборони створено Центр розвитку матеріального забезпечення ЗСУ

У Міноборони створено Центр розвитку матеріального забезпечення ЗСУ Фото: створено Центр розвитку матеріального забезпечення ЗСУ

Підбито підсумки проекту "Реформування норм та стандартів речового забезпечення Збройних Сил України"

В Міністерстві оборони сьогодні відбулася презентація Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України та прес-конференція, присвячена підбиттю підсумків проекту "Реформування норм та стандартів речового забезпечення Збройних Сил України". Повідомляє прес-служба Міністерства оборони.

Проект "Реформування речового забезпечення ЗС України та інших військових формувань" розпочався у лютому 2015 року. Його основною метою було впровадження нових норм і стандартів матеріального забезпечення Збройних Сил України. Слід наголосити, що волонтерами була проведена колосальна робота за останні близько 25 років.

Ідеолог проекту "Реформування норм та стандартів речового забезпечення Збройних Сил України та інших військових формувань" Костянтин Лєснік розповів, що було проаналізовано постанови, які впливали на забезпечення армії, зокрема й постанова №1444 "Про речове забезпечення військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань у мирний час".

"Ці постанови всі ще 90-х років. І я не відкрию воєнну таємницю, якщо скажу, що ці постанови перекочували до нас із радянського періоду, просто перекладені українською мовою, і так були затверджені. Ми розібралися, якого спорядження бійцям не вистачає на полі бою, що найбільше закуповується волонтерами, солдатами і членами їх сімей для того, щоб було комфортно вести бойові дії," - наголосив спікер.

На базі зібраної інформації було розроблено єдиний бойовий комплект, який було погоджено у всіх родах військ. "Єдиний бойовий комплект - це список споряджень індивідуально, у який входить понад 70 предметів". За словами Лєсніка, список комплекту був схвалений Міністром оборони, він зараз на підписі у генерал-полковника Степана Полторака.

З початку року силами Проектного Офісу Реформ та волонтерської групи 281/з під керівництвом Костянтина Лєсніка вдалося здійснити низку успішних перетворень. Зокрема, за цей час, окрім розробки Єдиного бойового комплекту Збройних Сил України, введено 26 нових технічних умов (і вже розпочався випуск нових предметів), розроблено універсальний камуфляжний малюнок "Варан ЗСУ", близько 30 стандартів матеріального забезпечення NATO STANAG були прийняті, як відомчі стандарти Збройних Сил України. До речі, основні показники ефективності результатів проекту та технічні вимоги погоджено з NSPA NATO (Агентство з підтримки НАТО).

У результаті проведеної успішної підготовчої роботи проектної групи було прийнято рішення про створення Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України.

Костянтин Лєснік повідомив, що до сьогодні речовим забезпеченням військовослужбовців займалися кілька департаментів оборонного відомства. Вони працювали над розробкою, контролем якості і закупівлями матеріального забезпечення бійців Збройних Сил України. Таким чином, було складно визначити, на кому лежить відповідальність за неналежне виконання завдання.

"Керівництвом Міністерства оборони було прийнято рішення створити Центр розвитку матеріального забезпечення ЗС України, який вже на офіційній основі підхопить роботу нашої робочої групи і буде створювати технічні умови, перевіряти якість виробів. Відповідне рішення було прийнято в рамках реформування норм та стандартів речового забезпечення", - зазначив Лєснік та представив Керівника Центру - бойового офіцера, учасника АТО підполковника Дмитра Марченка.

"Центр буде займатися переведенням забезпечення Збройних Сил України по стандартах НАТО. Зрозуміло, що це не буде одразу. До речі, я вже мав зустрічі з британцями, хорватами. Планів багато: будемо радитися, проводити зустрічі, спілкуватися і тримати постійний контакт з виробниками, домовлятися. Боєць в окопі не має думати що він буде їсти і у що буде одягнутий. Ми всім цим маємо його якісно забезпечити. І наша мета - щоби наші бійці були забезпечені на рівні військовослужбовців армій провідних країн світу", - зазначив підполковник Марченко.

Щодо розробки нового камуфляжу "Варан ЗСУ", Костянтин Лєснік наголосив, що створення універсального малюнку - це дуже важливий елемент. За його словами, ворожі розвідувально-диверсійні групи дістають українську форму і "здійснюють свої дії під маскою українських військовослужбовців". На думку Лєсніка, один із методів боротьби із цією проблемою - створення нового камуфляжу: "Таким чином, було розроблено новий малюнок камуфляжу для форми ЗСУ, перероблений під українську місцевість".

Нагадаємо, Україна узгодила з НАТО допсоглашение по постачаннях технічного обладнання.