ua en ru

Міноборони РФ засікло український штурмовик поруч з Boeing, - Генштаб РФ

Російські засоби об'єктивного контролю зафіксували 17 липня недалеко від пасажирського лайнера Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines штурмовик української армії. Імовірно, військовий літак Су-25 летів у бік малайзійського лайнера.

Російські засоби об'єктивного контролю зафіксували 17 липня недалеко від пасажирського лайнера Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines штурмовик української армії. Імовірно, військовий літак Су-25 летів у бік малайзійського лайнера, повідомив на брифінгу начальник головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил РФ генерал-лейтенант Андрій Картаполов, передає РБК.

"Був зафіксований набір висоти літаком ВПС України, його віддаленість від малайзійського Boeing склала від 3 до 5 км", - додав Картаполов. Генерал зацікавився, чому український військовий літак летів по трасі для цивільних суден.

Генерал підкреслив, що Су-25 здатний короткочасно досягати висоти в 10 тис. м і має на озброєнні ракети класу "повітря - повітря", здатні вражати цілі на відстані до 12 км

Російська техніка зафіксувала в районі катастрофи ще одне повітряне судно. Імовірно, це був військовий літак.

Картаполов також повідомив, що Boeing 777 відхилився на північ на 14 км після того, як пролетів Донецьк.

"До Донецька літак прямував в установленому коридорі, а далі відхилився від маршруту на північ. При цьому максимальне видалення від лівої межі коридору склало 14 км", - сказав генерал.

"Відхилившись від траєкторії польоту, лайнер спробував повернутися в межі коридору, але не встиг, - додав він.

Нагадаємо, представник російського оборонного відомства заявив про наявність у Росії космічних знімків, які свідчать про оснащеність українських військових в районі катастрофи системами ППО.

"У нас є космічні знімки окремих місць розташування засобів протиповітряної оборони української армії на південно-сході країни. Перші три знімки датовані 14 липня", - розповів генерал.

"На супутнику добре помітні самохідна вогнева установка з поверненою пусковою установкою, близько 60 одиниць різної військової та спеціальної техніки, укриття для техніки і інші технічні споруди", - пояснив начальник штабу.

Картаполов представив схему польоту літака і показав, що траса лайнера, як і передбачуване місце збила його ракети, потрапляли в зону дії зенітно-ракетних комплексів "Бук" Збройних сил України".

Boeing 777 Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав аварії увечері 17 липня. Лайнер впав в околицях села Грабово Шахтарського району Донецької області. Всі, хто знаходилися на борту 298 осіб - 283 пасажири і 15 членів екіпажу - загинули. Серед них - громадяни Нідерландів, Німеччини, Франції, Великобританії, США, Канади та Бельгії.

Основна версія катастрофи - лайнер збила ракета класу "земля - повітря". Запустили її бойовики, які отримали знаряддя з території Росії, стверджують в Києві та на Заході. Представник Міноборони Росії на брифінгу 21 липня спростував ці звинувачення.