ua en ru

Міноборони проведе повну перевірку, облік та аудит свого майна протягом лютого-березня 2013 р

В рамках антикорупційних заходів Міністерство оборони України планує перевірити стан та облік озброєння, військової техніки та майна, що знаходиться на підприємствах, в організаціях та установах відомства, на складах, базах, арсеналах та військових частинах. Про це повідомив департамент преси та інформації Міноборони.

Міністр оборони України Павло Лебедєв затвердив план дій, в якому визначені заходи, спрямовані на активізацію антикорупційної діяльності в оборонному відомстві.

Так, протягом лютого-березня 2013 р. структурними підрозділами Міноборони, Генерального штабу та Військовою службою правопорядку у ЗСУ у взаємодії з правоохоронними органами планується перевірити якісний стан та облік позаштатного озброєння, військової техніки і майна, що знаходиться на підприємствах, в організаціях та установах Міноборони та державного концерну "Укроборонпром", складах, базах, арсеналах та військових частинах.

Також буде проведена перевірка стану збереження та охорони майна і земельних ділянок вивільнених військових містечок.

З метою забезпечення законності витрачання бюджетних коштів, виявлення фактів вчинення корупційних правопорушень у сфері закупівлі, будівництва та розподілу житла, буде перевірено об'єкти незавершеного та завершеного будівництва у 2010-2012 рр. діяльність відповідних структурних підрозділів оборонного відомства.

Аби виявити факти несанкціонованого підключення, безоплатного чи за заниженими тарифами надання комунальних послуг, проводитимуться контрольні заходи щодо перевірки використання мереж теплового, водо- та електропостачання у військових частинах, установах та об'єктах.

У взаємодії з правоохоронними органами буде відпрацьована комплексна система заходів по запобіганню протидії корупції під час планового відчуження цілісних майнових комплексів, військових містечок, нерухомого військового майна разом із земельними ділянками.

Крім того, буде перевірено діяльність тендерних комітетів і конкурсних комісій. Буде запроваджено моніторинг щодо процедур проведення тендерів та укладання угод щодо закупівлі товарів, робіт і послуг структурними підрозділами оборонного відомства та органами військового управління ЗСУ.

Щоквартально перевірятиметься якість та відповідність встановленим нормам платних послуг, що надаються військовими частинами відповідно до укладених Міністерством оборони України договорів у сфері харчування, прального та речового забезпечення.

За виявленими фактами правопорушень проводитимуться службові розслідування, за результатами яких до відповідальності притягуватимуться винні посадові особи.

В рамках заходів антикорупційної діяльності буде створена постійно діюча координаційна робоча група, яка окрім іншого, координуватиме діяльність щодо запобігання та протидії протиправної діяльності, яка полягає у використанні службовими особами їхніх прав і посадових можливостей для особистого збагачення.

Нагадаємо, раніше два співробітники "Укрспецекспорту" були затримані в Казахстані за підозрою в дачі хабара. Затримання українців провели в міжнародному аеропорту в той момент, коли вони збиралися вилетіти додому.

До цього представники "Укрспецекспорту" нібито провели зустріч з чиновником, який представляв казахстанську владу, і передали йому "подяку" за сприяння в реалізації контрактів. За інформацією з різних джерел, сума хабара становила 200 тис. дол.

Одночасно з цим казахстанське телебачення з посиланням на джерело в силових структурах країни розповсюдило заяву про затримання начальника Головного управління озброєнь Міністерства оборони Казахстану Алмаза Асенова за підозрою в отриманні 200 тис. дол хабара. Про можливий зв'язок між цими подіями не повідомляється.

Читайте також: Суд Казахстану заарештував двох співробітників "Укрспецекспорту" на 2 місяці, - Кожара