ua en ru

Мінкульт вимагає заборонити британцям проводити археологічні розкопки в окупованому Криму

Мінкульт вимагає заборонити британцям проводити археологічні розкопки в окупованому Криму Фото: Мінкультури вимагає не допустити британських археологів до розкопок в окупованому Криму

Мінкультури не видавало жодних дозвільних документів на проведення робіт на тимчасово окупованих територіях АР Крим та міста Севастополь

Мінкультури України вимагає від МЗС надіслати ноти протесту МЗС РФ та МЗС Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії через наміри британських археологів та англійського військово-історичного журналу провести розкопки в окупованому Криму за сприяння окупаційної влади півострова. По це йдеться в повідомленні прес-служби Мункультури.

"Будь-яке втручання у цілісність об’єктів культурної спадщини, що знаходяться на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, розцінюватимуться Українською Стороною як порушення Росією своїх обов’язків як держави-окупанта з покладенням на неї за такі дії міжнародно-правової відповідальності", - зазначають в Мінкультури.

Також в міністерстві вимагають від РФ "як держави, що здійснює тимчасову незаконну окупацію українських територій, забезпечити виконання своїх зобов’язань згідно з міжнародним правом".

ЮНЕСКО повинен забезпечити дотримання правового порядку

"Мінкультури просить Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії вжити заходів для недопущення відвідування окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь громадянами Великобританії (у т.ч. британськими археологами з університету міста Брістоля та англійського військово-історичного журналу) та наголошує на необхідності дотримання режиму в’їзду на окуповану територію України, встановленого діючим законодавством України", - додали і міністерстві.

Окрім цього, Мінкультури закликало Генерального директора ЮНЕСКО Ірину Бокову засудити протиправні дії РФ як країни-окупанта та вжити заходів щодо відновлення правового порядку згідно Конвенцій ЮНЕСКО.

"Станом на сьогодні Мінкультури не видавалося жодних дозвільних документів на проведення робіт на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь", - наголошується в повідомленні.

В міністерстві також нагадали, що у відповідності із міжнародними документами, зокрема, згідно статті 32 Рекомендацій, що визначають принципи міжнародної регламентації археологічних розкопок від 05.12.1956, у разі збройного конфлікту, держави-члени ЮНЕСКО, що окупували територію тієї чи іншої держави, повинні утримуватися від проведення археологічних розкопок на окупованій ними території.

Нагадаємо, "влада" Криму подали апеляцію на рішення передати "скіфське золото" Україні.