ua en ru

Міністри фінансів країн єврозони 30 березня підвищать кредитоспроможність ESM і EFSF, - документ

Міністри фінансів єврозони готові підвищити об'єднану кредитоспроможність двох фондів допомоги блоку в п'ятницю, 30 березня, а подальше прискорення внесків до постійного фонду дозволить йому швидше досягти максимальної потужності, свідчить проект заяви Єврогрупи. Про це повідомляє Reuters.

У заяві також буде сказано, що якщо країнам єврозони знадобляться нові програми допомоги після того, як постійний фонд почне діяти в липні, то кошти їм надасть постійний Європейський механізм стабільності (ESM), а не тимчасовий Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF), який припиняє діяти в липні 2013 р.

"ESM буде основним інструментом для фінансування нових програм з липня 2012 р., - говориться в проекті документа. - EFSF буде, як правило, використовуватися тільки для фінансування тих програм, які були розпочаті до цієї дати".

"До середини 2013 р. він зможе організовувати нові програми у виняткових випадках, після одноголосного рішення глав держав або урядів єврозони, особливо в разі, якщо потужність ESM виявиться недостатньою".

"Нинішній верхня межа кредитоспроможності ESM/EFSF буде підвищена так, щоб ESM і EFSF змогли діяти при необхідності так, як описано вище, в їх повному масштабі, в той період, поки EFSF залишається доступним, тобто до середини 2013 р.".

"З середини 2013 р. максимальний обсяг кредитування ESM складе 500 млрд євро. Отже, у відсутності нової програми EFSF, об'єднана кредитоспроможність ESM і EFSF складе 700 млрд євро після середини 2013 р.".

Нагадаємо, 16 березня повідомлялося, що Єврозона може збільшити загальну кредитоспроможність механізмів порятунку блоку майже до 700 млрд євро з 500 млрд в якості компромісу з німецькою опозицією, що опирається наданню великих коштів для упокорення ринків.