ua en ru

Міністри фінансів одинадцяти країн ЄС домовилися про введення 0,1% податку на фінансові транзакції

Міністри фінансів одинадцяти країн ЄС у вівторок домовилися про введення єдиного податку на фінансові транзакції, який покликаний скоротити обсяг спекулятивних операцій на ринку. Ідея домогтися прийняття цього податку на території всього ЄС провалилася.

В результаті податок підтримали Німеччина, Франція, Італія, Іспанія, Австрія, Португалія, Бельгія, Естонія, Греція, Словаччина і Словенія. Він буде застосовуватися при здійсненні операцій на фондовому ринку (акції, облігації) - його ставка складе 0,1% вартості транзакції, - а також на ринку похідних фінансових інструментів (ставка 0,01%). Передбачається, що виручені за рахунок нього кошти будуть використані на фінансування загальноєвропейського бюджету та створення резервів для підтримки фінансової системи в складні економічні періоди.

Згідно з підрахунками податкового єврокомісара Алгірдаса Семетея, податок може щорічно приносити до 57 млрд євро, однак експерти вважають таку оцінку надто оптимістичною і називають цифри 30-35 млрд євро. "Потенційно країни можуть зібрати багато грошей, однак на практиці розмір податку дуже невеликий - всі побоюються, що банки просто переведуть бізнес в інші країни. По суті, це символічний крок, який дозволить політикам говорити електорату, що винні у кризі банкіри покарані", - сказав старший економіст Berenberg Bank Крістіан Шульц.

"Податок на транзакції ніколи не буде прийнятий у Великобританії, так як Лондон є найбільшим фінансовим центром планети. Від його використання також відмовилися в Швеції, де вже робили щось подібне в 1990-х роках, - ініціатива була визнана провальною. Ми навряд чи коли- небудь побачимо поширення такого податку навіть по всіх країнах єврозони", - упевнений Шульц.

Читайте також: Єврокомісія підтримала план 10 країн єврозони щодо введення податку на фінансові транзакції