ua en ru

Міністри фінансів ЄС не погодили нові банківські стандарти Basel III

Міністри фінансів ЄС не змогли погодити нові банківські стандарти Basel III. Євросоюз намагається надати міжнародним угодам з банківського регулювання Basel III статус закону, передає Associated Press.

Нові стандарти передбачають збільшення вільного резервного банківського капіталу у вигляді акцій і готівкових коштів до 7% від ризикованих активів до 2019 р. порівняно з 2% на даний час.

Додаткові кошти повинні бути акумульовані за підсумками фінансово благополучних років. Нові стандарти повинні бути застосовані до більш ніж 8300 європейських банків.

Передбачається, що фінансові інститути мають знайти додаткові мільярди євро шляхом випуску акцій або продажу активів, або шляхом скорочення виплат дивідендів. Міністр фінансів Данії Маргарета Вестагер, головуюча на зустрічі, охарактеризувала розроблені нові стандарти Basel III як найважливіший підсумок фінансової кризи 2008 р.

Однак, переговори завершилися невдачею, оскільки одна група держав, очолювана Великобританією, готується в односторонньому порядку ввести ще жорсткіші вимоги, ніж наказують стандарти і вимоги Basel III.

Лондон вважає, що введення нових фінансових норм є прерогативою національних урядів. При цьому група невеликих європейських держав зі слабкою банківською системою побоюється, що надмірно жорсткі вимоги провідних державах ЄС приведуть до скорочення активності великих банків в периферійних країнах.

За неофіційними даними, компромісне рішення було заблоковано представниками Великобританії і Болгарії. Однак у двох країн немає достатньої кількості голосів, щоб перешкодити прийняттю нових правил в тому випадку, якщо міністри фінансів інших держав визнають його прийнятним.

Нагадаємо, що у вересні 2010 р. Базельський комітет з банківського нагляду оголосив про остаточне вироблення нових стандартів банківських капіталів і ліквідності.

Новий пакет міжнародних банківських нормативів ("Базель III") передбачає послідовне підвищення мінімальних вимог до достатності капіталу банків. Так, коефіцієнт достатності основного капіталу першого рівня (common equity) буде підвищений до 4,5% з нинішніх 2% від сукупних активів, зважених за ступенем ризику. А з урахуванням спеціального "захисного буфера" (conservation buffer) у розмірі 2,5% від активів мінімальні вимоги до базового капіталу першого рівня зростають до 7%, тобто більше ніж у три рази з поточних 2%.