ua en ru

Міністр закордонних справ Фінляндії А.Стубб: В Європейському Союзі є згода щодо запровадження проти Ірану односторонніх санкцій.

Міністр закордонних справ Фінляндії Александер Стубб заявив у суботу, що в Європейському Союзі є консенсус щодо запровадження проти Ірану односторонніх санкцій ЄС через іранську ядерну програму, якщо такі санкції не ухвалить Рада Безпеки ООН, повідомляє "Радіо "Свобода".

За словами А.Стубба, він вірить, що Китай і Росію вдасться переконати проголосувати в Раді Безпеки за резолюцію про нові санкції проти Ірану, а якщо ні, то ЄС муситиме запровадити їх сам.

Виступаючи в кулуарах неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів Євросоюзу, міністр Стубб додав, що питання санкцій обговорюватимуть далі на наступній їхній зустрічі 22 березня.

Світова спільнота стурбована тим, що Іран відмовляється припинити свою суперечливу ядерну програму, за якою він, можливо, намагається здобути ядерну зброю; Тегеран заперечує це й заявляє, що ні за що не відмовиться від свого права на "мирний атом".

Китай виступає загалом проти нових санкцій щодо Ірану, значні застереження до них має й Росія. Обидві країни є постійними членами Ради Безпеки ООН з правом вето.