ua en ru

Міністр освіти Румунії пішов у відставку після скандалу з угорськими школами

Міністр освіти Румунії пішов у відставку після скандалу з угорськими школами Фото: Валентин Попа (flickr.com)

Попа пішов у відставку через норму про навчання мовами нацменшин в початкових школах

Глава Міністерства освіти Румунії Валентин Попа пішов у відставку після того, як уряд запропонував скасувати норми викладання румунської мови у школах, де навчаються етнічні угорці. Про це повідомляє Romania TV.

За його словами, рішення про відставку викликане рішенням уряду скасувати раніше прийняті норми викладання румунської мови в школах угорської меншини.

"Це єдина причина, але дуже важлива. Я делегував право підпису державному секретарю", - додав Попа.

Зазначимо, в серпні була прийнята норма, згідно з якою румунську мову в школах могли викладати тільки вчителі з відповідною вищою освітою. Дане рішення викликало обурення партії "Демократичний союз угорців Румунії". За її запевненням, ініціатива уряду "посіяла хаос" у школах, де навчаються 55 тис. угорських дітей.

Перед відставкою Попи партія заявила про припинення співпраці з правлячою Соціал-демократичною партією. Напередодні уряд вирішив поступитися вимогам угорської меншини і запропонував міністру схвалити викладання мовами національних меншин у початкових школах.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що Будапешт наполягає на офіційному статусі для угорської мови у Закарпатській області.

Також неодноразово підкреслювалося, що Угорщина розраховує на те, що приватні школи в Україні зможуть вільно обирати мову навчання.