ua en ru

Міністр фінансів РФ: Питання про відмову в першому транші кредиту ЄврАзЕС Білорусії не розглядається

Питання про відмову сплачувати перший транш кредиту Білорусії з антикризового фонду Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС) не розглядається, незважаючи на заяву Президента країни Олександра Лукашенка про можливу заборону імпорту та введення інших обмежень в Білорусії. Про це повідомив журналістам віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін, передає РБК.

Він зазначив, що антикризовий фонд ЄврАзЕС готовий видати перший транш кредиту.

Напередодні Лукашенко заявив, що Білорусія у разі серйозного погіршення економічного становища може закрити кордони і відмовитися від імпорту.

"Заборона імпорту та інші обмеження входять в суперечність з домовленостями щодо Митного союзу, але це не потрапляє в умови кредиту", - сказав Кудрін. Він зазначив, що однією з умов видачі кредиту Білорусії з антикризового фонду ЄврАзЕС в обсязі 3 млрд дол. протягом трьох років є приватизація білоруських активів на суму 7,5 млрд дол.

Кудрін не виключає, що в майбутньому умовою кредитування Білорусії може стати недопущення обмежень на імпорт. "Зараз це не є умовою. Але якщо це буде потрібно, ми, може бути, винесемо відповідні пропозиції в Антикризовий фонд ЄврАзЕС", - сказав міністр.

Він також додав, що в умови надання кредиту Білорусії вже включено виконання ключових показників економіки. За словами Кудріна, Білорусії необхідно проводити структурні реформи, які стосуються дефіциту платіжного балансу, дефіциту бюджету, курсу української валюти. Міністр підкреслив, що дефіцит платіжного балансу Білорусії досяг 16% ВВП, що, за його словами, є "небаченим" розміром дефіциту.

Раніше заступник міністра економічного розвитку РФ Андрій Слепньов повідомляв, що Мінекономрозвитку РФ вважає можливим пов'язувати видачу Білорусії наступних траншів кредиту ЄврАзЕС з можливими обмеженнями по імпорту товарів в цю країну. "Я не беруся говорити про заходи у відповідь, але, коли ми говоримо про наступні транші кредиту, ми повинні в комплексі на всі ці відносини дивитися. Все виглядає нез'ясовно для нашого бізнесу", - сказав Слепньов.

У Білорусії з березня 2011 р. продовжується валютно-фінансова криза. Вона, зокрема, виразилася у відсутності готівкової іноземної валюти в пунктах обміну, появі множинності курсів. Позабіржовий обмінний курс білоруського рубля до долара США на "сірому" ринку значно перевищував офіційний курс Нацбанку. У зв'язку з цим 24 травня ц.р. Нацбанк девальвував офіційний курс білоруського рубля на 55%, що викликало значне зростання цін.