ua en ru

Міністр економіки Німеччини: Єврозоні потрібен механізм банкрутства країн з високою заборгованістю

Міністр економіки Німеччини Філіп Реслер наполягає на створенні механізму впорядкованого банкрутства країн єврозони з високою заборгованістю, пише газета Frankfurter Allgemeine у вівторок, 4 жовтня. За даними видання, в апараті Реслера вже розроблена приблизна схема такого процесу банкрутства. Пізніше вона може увійти в проект Європейського стабілізаційного механізму (ESM), який повинен бути створений до початку 2013 р.

"Мета пропонованої реструктуризації повинна полягати в тому, щоб допомогти країні, яка не в змозі допомогти собі своїми силами, повернути собі економічну конкурентоспроможність і вийти з цього процесу посиленою", - цитує Frankfurter Allgemeine лист статс-секретаря в міністерстві економіки ФРН Штефана Капферера статс-секретарю в міністерстві фінансів Йоргу Асмуссену.

Якщо країна більше не зможе впоратися з виплатою боргів, то для допомоги їй повинен існувати механізм, який передбачає обмеження її суверенітету. Процес банкрутства повинен знаходитися під контролем незалежної інстанції, що контролює та організовує переговори між країною і кредиторами. Як сказано в листі, фінансова допомога з боку ESM може бути надана тільки при безпосередній участі кредиторів, передає Deutsche Welle.