ua en ru

Мінінфраструктури пропонує посилити контроль за фінансовим становищем авіакомпаній

Міністерство інфраструктури України і Державна авіаційна служба підготували проект закону України "Про особливості державного регулювання діяльності авіаційних перевізників, пов'язаної з перевезенням пасажирів , вантажу повітряним транспортом". Документ містить ряд положень, спрямованих на посилення контролю за фінансовим становищем перевізників. Про це повідомляє прес -служба Мінінфраструктури.

Пропонується ліцензію на провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів , вантажу повітряним транспортом буде видавати Державна авіаційна служба України на підставі достатніх фінансових ресурсів авіаперевізника. Авіакомпанія, щоб отримати ліцензію, повинна надати Дгосавіаслужбе бізнес -плани, бухгалтерську і статистичну звітність, інформацію про заплановані витрати і прибутки , детальний перелік існуючих і передбачуваних джерел фінансування, опис акціонерів, заплановані звіти про рух грошових коштів та плани ліквідності і т.д.

Серед вимог до фінансового становища авіакомпаній - здатність покриття витрат на свою господарську діяльність протягом трьох місяців без урахування доходу від такої діяльності, наявність достатніх активів ( теперішніх та майбутніх ) для забезпечення своєї господарської діяльності протягом 24 місяців ( відповідно до фінансової звітності та детального бізнес - плану).

Державний контроль буде забезпечуватися не тільки шляхом перевірок підприємств . Перевізників зобов'яжуть щоквартально направляти в Державіаслужби: фінансову звітність, відомості про кредиторську і дебіторську заборгованість, дані про заборгованість перед українськими аеропортами, Євроконтролем, а щорічно - аудиторський звіт. У разі суттєвих змін - структури власників, реорганізації підприємства, відкриття нових рейсів, експлуатації нового типу повітряних суден - авіакомпанії повинні проінформувати Державіаслужбу, надавши відповідні документи і переглянутий бізнес- план на наступні 12 місяців.