ua en ru

Мінінфраструктури передало законопроект про нову класифікацію українських доріг до комітету з питань транспорту і зв’язку


Міністерство інфраструктури України передало проект закону "Про внесення змін до статті 8 закону України "Про автомобільні дороги" щодо класифікації автомобільних доріг загального користування" на розгляд комітету з питань транспорту і зв'язку (у комітеті законопроект зареєстровано 1 листопада 2011 року під номером 9376).
Згідно з законопроектом, пропонується ввести нову класифікацію українських доріг: розділити автомобільні дороги державного значення на міжнародні, національні, регіональні та територіальні, а автошляхи місцевого значення - на обласні та районні.
У нинішньому варіанті закону територіальні автодороги мають статус місцевого значення.
Відтак до територіальних будуть віднесені дороги, які з'єднують адміністративні центри Криму й областей з районними центрами, містами обласного значення, міста обласного значення між собою та адмінцентри районів між собою. Також до територіальних увійдуть автошляхи, що сполучають з дорогами державного значення основні аеропорти, морські та річкові порти, залізничні вузли, об'єкти національного і культурного надбання та курортного і природно-заповідного фонду, автомобільні пункти пропуску міжнародного та міждержавного значення через державний кордон.
Зміни до закону передбачають й дещо інше визначення для обласних та районних автомобільних доріг. До обласних належатимуть автодороги, що з'єднують адміністративні центри Автономної Республіки Крим і областей з іншими населеними пунктами в межах Криму чи області між собою та з залізничними станціями, аеропортами, річковими портами, пунктами пропуску через державний кордон і місцями відпочинку, які не віднесені до доріг державного значення.
Районні автошляхи - ті, що з'єднують районні адміністративні центри з іншими населеними пунктами, а останні - між собою, з підприємствами, об'єктами культури, іншими дорогами загального користування у межах району.
Після прийняття законопроекту переліки доріг державного та місцевого значення, у тому числі їх ділянок, що суміщаються з вулицями міст та інших населених пунктів, затверджуватимуть відповідно Кабінет міністрів України та Рада міністрів Автономної Республіки Крим і обласні державні адміністрації один раз на три роки.