ua en ru

Мiнiнфраструктури і комітет ВР з питань транспорту і зв'язку пропонують звільнити від мита автотранспорт, що ввозиться в Україну

Керівник парламентської робочої групи з питань транспорту і зв'язку Ігор Шкіря пропонує звільнити від мита та "розстрочити", зменшити або ліквідувати оплату ПДВ при ввезенні в Україну автомобілів іноземного виробництва, обмеживши при цьому термін їх ввезення до 5-8 років. Про це в ході засідання робочої групи ВР заявив її голова, народний депутат з фракції Партії регіонів Ігор Шкіря, передає кореспондент РБК-Україна.
"З віце-прем'єром під час нашої зустрічі з громадськими організаціями обговорювалося питання з приводу того, що необхідно оновлювати парк автомобілів. Було сказано, що вільних грошей у перевізників сьогодні немає. Лізингові компанії працюють погано, банки грошей не дають, техніка коштує дорого, податки на розмитнення великі. Тому ми звернулися з пропозицією до віце-прем'єра, він його підтримав, підтримати деякі податкові пільги на розмитнення ввезеної техніки... і Борис Вікторович (Колесніков) підтримав цю пропозицію: обмежити рік ввезення - 5-6-8 років, як у нас існує за законодавством, і звільнити від мита ці автомобілі", - сказав народний депутат.
Також Шкіря запропонував піти на зменшення ПДВ, звільнення від сплати ПДВ ввезеної техніки на якийсь період часу, або розтягування виплат у часі.
"Наприклад, я ввіз одиницю... за 1 тис. дол., мені потрібно заплатити 15% мита і 20% ПДВ, від мита мене звільнили, а ПДВ хоча б в розстрочку, якщо неможливо повністю звільнити. Це нехай вважають моїм закликом до Податкової, і до Мінфіну більшою мірою, до Мінекономіки ми будемо звертатися теж, щоб вони підтримали цю ініціативу. Послідують вигуки, що таким чином постраждає бюджет країни. Можу сказати - не постраждає. По-перше, будь-який ПДВ, що сплачується, - його потрібно відшкодовувати, а друге - це те, що, якщо техніка ввезена, за неї податок заплатять, а якщо не ввезуть, то не буде ніякого мита, ні ПДВ, і будемо їздити на дровах ще 15 років", - підкреслив парламентарій.
За словами Шкірі, якщо ця ініціатива буде підтримана, вона буде оформлена у вигляді документа" вже найближчим часом.
Також Шкіря поінформував, що українські перевізники пасажирів виступають з ініціативою ввозити автобуси, проте в цьому питанні "поки не знайшли розуміння з віце-прем'єром".
Нагадаємо, 11 лютого 2010 р. Верховна Рада України прийняла закон про короткострокове безмитне ввезення автотранспорту на територію України громадянами країни, проте пізніше Президент Віктор Янукович ветував цей закон.