ua en ru

Мінінфраструктури блокує угоду про спільний авіаційний простір України та ЄС через візові проблеми

У Міністерстві інфраструктури Україні продовжують наполягати на введенні безвізового режиму і фактично блокувати підписання угоди щодо спільного авіаційного простору (САП) з ЄС. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Місяць тому заступник глави Мінінфраструктури Костянтин Єфименко повідомив, що Україна не має наміру відмовлятися від своїх вимог щодо безвізового режиму. "Однобічність візового режиму створює конкурентну перевагу на користь західних авіакомпаній. В українських авіакомпаніях працюють більше 20 тис. чоловік. Такі нерівномірні умови можуть привести до втрати ними робочих місць", - підкреслили в Державіаслужбі. У прес-службі Єврокомісії на запит не відповіли.

Вирішення питання з візами залежить не від ЄС, а від уряду України, вважає науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. За його словами, існує чіткий набір критеріїв, відповідаючи яким Україна зможе підписати договір про безвізовий режим. Крім того, жодна з країн не прив'язувала питання безвізового режиму до угоди про САП. Наприклад, у Грузії і Молдові існує візовий режим з ЄС, але країни підписали угоду про САП. "Мінінфраструктури гальмує переговори про підписання угоди. Я б назвав це спробою зберегти існуючі правила гри, що вигідно українським авіакомпаніям", - додав Олександр Сушко. "В Україні, на відміну від Європи, існує тісний взаємозв'язок між політикою і галузями економіки, в числі яких і авіація", - резюмував Шиянов.

Нагадаємо, постановою № 184-р від 5 квітня Кабмін доручив Міноборони, МВС і МЗС забезпечити розвиток співробітництва в сфері зовнішньої політики та політики безпеки. В цей блок питань входить підготовка і підписання угоди про спрощення візового режиму з ЄС та залучення України до формування бойових і тактичних груп ЄС.

Також повідомлялося, що наказ про введення режиму "відкритого неба" на період проведення Євро-2012 було підписано 29 лютого 2012