ua en ru

У Мінінформполітики опублікували топ-5 брехливих заяв Росії в Гаазі

У Мінінформполітики опублікували топ-5 брехливих заяв Росії в Гаазі Фото: заступник голови Мінінформполітики Дмитро Золотухін

У міністерстві назвали доводи російської сторони брехливими

Російська сторона на Міжнародному суді ООН в Гаазі за позовом України на свій захист призвела не менше п'яти аргументів, які є брехливими. Про це у Facebook повідомив заступник голови Міністерства інформаційної політики України Дмитро Золотухін.

Зокрема, російська сторона заявила, що події на сході України є не військовою агресією, а внутрішнім українським конфліктом.

"Насправді - створення, фінансова підтримка і військове навчання відповідних парамілітарних організацій на Донбасі проводилися російськими силами ще в 2009-му році в контексті підготовки до активних дій проти України. Крім того, державні органи і громадські організації України надали і продовжують надавати гігабайти підтверджень присутності російських військ на суверенній території України", - зазначив Золотухін.

На суді РФ також заявила, що в 2014 році літак MH17 міг бути збитий українськими військовими, оскільки відповідні частини ЗСУ і техніка нібито могли перебувати близько до місця катастрофи.

"Розслідувачами вже давно відтворено всі факти і аспекти того, як БУК-М1, який убив 298 людей, був привезений на територію України з Росії, перебував під контролем російських найманців і керованих і спонсорованих ними терористів, і випустив ракету з конкретно встановленого місця", - зазначив Золотухін.

Крім того, РФ наполягає, що російської зброї та російських військових немає на Донбасі, в той час як різні організації, журналісти, експерти та волонтери вже зібрали докази перебування на Донбасі представників регулярних російських військ. Також РФ заявила, що Україна нібито не дотримується Мінських угод.

"Ескалація в Авдіївці була спровокована проросійськими терористами через 5 годин після телефонної розмови Володимира Путіна з Дональдом Трампом. Волонтери зафіксували бронетехніку і важку артилерію, яка знаходилася у безпосередній близькості до лінії зіткнення, що порушує норми домовленостей в рамках мінських угод", - додав Золотухін.

Також Росія заявила, що Україна сама нібито може бути спонсором тероризму завдяки блокаді Донбасу.

"На українських підприємствах, які ще не встигли вкрасти росіяни, працюють громадяни України, які отримують зарплату і платять податки в український бюджет. Ці громадяни України утримуються в заручниках і потребують допомоги міжнародного співтовариства", - додав Золотухін.

Нагадаємо, раніше на суді ООН в Гаазі Росія заявила, що зброя на Донбасі була взята з шахт.