ua en ru

Мінімальні роздрібні ціни на тютюнові вибори можуть бути ефективними для бюджету, - експерт

Мінімальні роздрібні ціни на тютюнові вибори можуть бути ефективними для бюджету, - експерт

Введення мінімальних роздрібних цін на тютюнові вироби є одним з ефективних рішень для забезпечення гарантованих надходжень до бюджету. Про це в коментарі журналістам заявив президент ГС "Національна Організація Роздрібної Торгівлі" Юрій Бондарєв.

За його словами, наявність ціни, нижче якої не можна продавати тютюнові вироби, гарантує підвищені та заплановані збори до бюджету і якісніше прогнозування податкових надходжень.


"Крім того, на ринку України вже є практика встановлення мінімальних цін на алкогольні напої, яка ефективно діє протягом багатьох років", - відзначає експерт.

Бондарєв відзначає, що на даний момент склалася економічно важка ситуація на роздрібному ринку тютюнових виробів.

"Виробники та імпортери значно активізували боротьбу за збільшення обсягів реалізації у 2015-2016 роках. Зокрема, усі виробники та імпортери знизили задекларовані максимальні роздрібні ціни на 2-6 грн. Цей процес не зупинився й досі, через що ринок постійно відчуває цінову турбулентність. Як результат, в січні 2016 р. середня ціна за пачку сигарет впала до 12,50 грн, в той час як у вересні 2015 р. вона була близько 16 грн", - констатує експерт.

Президент НОРТ наголошує, що для роздрібної торгівлі постійні цінові коливання сигарет, які є підакцизним товаром, досить серйозна проблема, яка пов'язана з прогнозуванням продажів, з ускладненим процесом управління запасами та адміністрування продажів через наявність одного і того ж типу продукту за різними цінами (рекомендована ціна продажу вказується на пачках сигарет).

На думку фахівця, наслідком цінових війн між виробниками сигарет стає зниження надходжень до бюджету України, падіння дохідності цієї товарної категорії для підприємств роздрібної торгівлі.

Також ГС НОРТ вважає, що при встановленні мінімальних роздрібних цін на тютюнові вироби буде забезпечено відповідний рівень торговельної маржі для роздрібної торгівлі.

"Практика встановлення мінімальних оптово-відпускних цін на тютюнові вироби багато років існує на ринку США та гарантує, як прогнозоване надходження до бюджету, так і рівень прибутковості роздрібної торгівлі. Це особливо важливо для якісної організації роздрібної торгівлі, підтримання та підвищення рівня робочих місць у цей важкий час для нашої країни", - резюмував експерт.