ua en ru

Мініфраструктури пропонує по-новому класифікувати пасажирські поїзди

Міністерство інфраструктури України пропонує внести зміни до правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України, якими вводиться нова класифікація пасажирських поїздів, повідомляє прес-служба Мінінфраструктури.

Потреба у внесенні змін виникла у зв'язку з розробкою нової системи класифікації пасажирських поїздів згідно з указом Президента України "Про національний план дій на 2011 рік щодо впровадження програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", а також із закупівлею нового рухомого складу у рамках підготовки до футбольного чемпіонату Європи 2012 року. Відтак залежно від маршрутної швидкості буде введена класифікація пасажирських поїздів: денні поїзди - ІнтерСіті+ (ІС+), ІнтерСіті (ІС), регіональний експрес (РЕ), регіональний поїзд (P), приміський поїзд (П), міський поїзд (М) та нічні поїзди - нічний швидкісний експрес (НЕ), нічний швидкий (НШ), нічний пасажирський (НП).
У проекті наказу зазначені вимоги й до зовнішнього оформлення пасажирських поїздів. Так, на вагони, які включені до складу поїзда, у визначених місцях наносяться піктограми для ідентифікації пасажирами типу поїзда, категорії вагона та послуг, які надаються. Піктограмами позначаються: місця для сидіння та клас вагона; спальні місця та категорія вагона; місця для пасажирів з дітьми; заборона паління; вагон-ресторан; вагон-бар; кондиціювання повітря; вагон з місцями для перевезення велосипедів; вагон з купе для перевезення пасажирів-інвалідів; вагон з наданням послуг WiFi.
Також у змінах до правил прописано обов'язки провідників/стюардів швидкісних пасажирських поїздів.