ua en ru

Мінфін спростив касові операції для підприємців

Мінфін спростив касові операції для підприємців Фото: касовий апарат (pixabay)

Підприємці зможуть взагалі не використовувати книгу обліку розрахункових операцій

Набув чинності наказ Міністерства фінансів № 773, який передбачає зміни до порядків реєстрації та застосування РРО (реєстраторів розрахункових операцій, тобто касових апаратів). Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Міністерства фінансів.

Наказ скасовує вимогу вклеювати звітні чеки в КОРО (книгу обліку розрахункових операцій) наприкінці кожного дня. Крім того, підприємці зможуть не використовувати книги КОРО, але, якщо касовий апарат зламався або відсутня електроенергія, він зобов’язаний припинити продаж або надання послуг до відновлення роботи РРО.

Як зазначили в Мінфіні, також наказ спрощує процедуру реєстрації РРО. Дотепер підприємці, щоб зареєструвати касовий апарат, витрачали в середньому п’ять днів. Згідно з новим порядком, ДФС створює реєстр екземплярів РРО та реєстр центрів сервісного обслуговування, які міститимуть всю необхідну інформацію про РРО. Це дасть можливість суб'єктам - власникам РРО реєструвати їх в один крок за один день, подавши лише одну заяву за спрощеною формою.

Як писало РБК-Україна у червні Міністерство фінансів напрацювало рішення, які спрощують використання касових апаратів (РРО) та ініціює пілотний проект реєстрації та експлуатації новітніх моделей. Після прийняття відповідних змін для реєстрації розрахунків можна буде використовувати мобільні телефони, планшети, ноутбуки та інші засоби комунікації.

Нагадаємо, що Національний банк України також змінив порядок ведення касових операцій та касових книг.