ua en ru

Мінфін США має намір повністю вийти з капіталу корпорації GM протягом 12-15 місяців

Мінфін США має намір повністю вийти з капіталу американської автомобілебудівної корпорації GM протягом 12-15 місяців залежно від ринкових умов. Відповідна інформація міститься в оприлюдненому сьогодні прес-релізі казначейства. Зараз американському Мінфіну належить 500,1 млн акцій GM. Передбачається, що GM викупить у казначейства 200 млн власних акцій, заплативши 27,5 дол. за кожну. Ця транзакція повинна завершитися до кінця поточного року.

Пізніше Мінфін США поступово продасть 300,1 млн належних йому акцій GM, які залишилися. Очікується, що американське казначейство повністю вийде з капіталу автомобілебудівної компанії через рік-півтора. Продаж решти 300,1 млн акцій розпочнеться в січні 2013 р. відповідно до заздалегідь погодженого плану. Те, яким чином будуть продані акції, буде залежати від ряду факторів.

Програма порятунку американської економіки (Troubled Asset Relief Program - TARP) обсягом 700 млрд дол. допомогла стабілізувати фінансову систему США, але, на думку ряду експертів, не досягла цілого ряду поставлених цілей. "Програма підтримки автогалузі дозволила зберегти більше мільйона робочих місць в країні під час економічної кризи, але TARP була задумана як тимчасова, екстрена програма допомоги. Уряд не повинен володіти частками в приватних компаніях протягом необмеженого періоду часу. У зв'язку з цим вихід казначейства з капіталу GM у тому числі пов'язаний із завершенням програми TARP", - відзначається в матеріалах Мінфіну.

General Motors - найбільша американська автомобільна корпорація, що виробляє свою продукцію в 35 країнах світу. 1 червня 2009 р. GM розпочав процедуру банкрутства за ст.11 федерального закону США про банкрутство. Після цього 60% акцій компанії відійшли уряду США, ще 12% - уряду Канади. Американське казначейство в цілому інвестувало 49,5 млрд дол. в програму порятунку і реструктуризації GM.

17 листопада 2010 р. GM почав IPO, щоб реалізувати частину акцій, що належали американській державі. Його розмір склав 23,1 млрд дол., ставши найбільшим в історії США. Штаб-квартира організації розташована в м. Детройті, штат Мічиган.

Читайте також: General Motors не планує продавати Opel