ua en ru

Мінфін роз'яснив зміни, які очікуються від підписання Україною конвенції MLI

Мінфін роз'яснив зміни, які очікуються від підписання Україною конвенції MLI Фото: Кабінет міністрів України (РБК-Україна)

Підписання конвенції необхідно для уникнення потрапляння України в офшорний список ЄС

Міністерство фінансів підготувало роз'яснення про зміни, які очікуються від підписання Україною багатосторонньої конвенції MLI (Multilateral Instrument). Зазначена презентація оприлюднена на сайті Мінфіну.

Багатостороння конвенція MLI - це угода, приєднавшись до якої країна отримує можливість одночасного внесення змін у деякі або всі діючі Конвенції про уникнення подвійного оподаткування. Ця угода є частиною Плану дій BEPS (Base erosion and Profit Shifting) протидії розмивання бази і виведення прибутку з-під оподаткування).

Україна повинна ратифікувати Угоду MLI до кінця року, інакше може потрапити в офшорний список країн ЄС.

Як повідомляють у Мінфіні, на даний момент очікується рішення президента України про надання міністру фінансів повноважень на підписання зазначеної угоди, після чого його має ратифікувати парламент.

Нагадаємо, що підписання такого документа необхідно Україні, оскільки в рамках BEPS країна зобов'язалася удосконалити свої міжнародні конвенції про уникнення подвійного оподаткування в частині обмеження надання податкових пільг в окремих випадках, а також вдосконалення процедури вирішення податкових спорів