ua en ru

Україна має намір приєднатися до угоди MLI до кінця 2018 року

Україна має намір приєднатися до угоди MLI до кінця 2018 року Фото: Олександр Данилюк (КМУ)

Угода дозволить внести зміни одразу до всіх конвенції про подвійне оподаткування

Україна розраховує до кінця поточного року приєднатися до багатосторонньої угоди MLI (Multilateral Instrument) про подвійне оподаткування. Про це в інтерв'ю "Тиждень.иа" розповів міністр фінансів Олександр Днаилюк.

"У нас є кілька ініціатив, які повинні бути реалізовані на рівні законів, щоб український бізнес далі спокійно співпрацював з іноземними партнерами і Україна не потрапила в чорні списки європейських країн. Наприклад, мають завершити до кінця року введення мінімальних вимог (перші чотири кроки) плану ОЕСР (Організації економічного співробітництва і розвитку-ред.) щодо запобігання розмиванню бази і виведення прибутку з-під оподаткування (BEPS), у тому числі приєднатися до MLI" – повідомив міністр.

Він пояснив, що MLI є багатосторонньою угодою, яка дозволяє внести зміни у всі двосторонні угоди про подвійне оподаткування.

тобто MLI, по суті є унікальним механізмом, який дозволяє сторонам, що підписали відповідний протокол і ратифікувала його в парламенті, одночасно внести зміни у всі існуючі конвенції про уникнення подвійного оподаткування з країнами, які також зі своєї сторони дали згоду на зміну угод.

Варто відзначити, що підписання такого документа необхідно Україні, оскільки в рамках BEPS країна зобов'язалася удосконалити свої міжнародні конвенції про уникнення подвійного оподаткування в частині обмеження надання податкових пільг в окремих випадках, а також вдосконалення процедури вирішення податкових спорів.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів повідомив, що Україна планує почати автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки нерезидентів за міжнародним стандартом (Common Reporting Standard), який був розроблений ОЕСР і схвалений G20, в 2020 році.