ua en ru

Мінфін прогнозує в 2015 р. зростання ВВП на 1,7% і інфляції на 5,4%

Міністерство фінансів України прогнозує зростання ВВП в 2015 р. на 1,7%, а інфляцію (грудень до грудня) - 5,4%.

Міністерство фінансів України прогнозує зростання ВВП в 2015 р. на 1,7%, а інфляцію (грудень до грудня) - 5,4%. Про це йдеться в проекті основних напрямів бюджетної політики на 2015 р., поширеній сьогодні прес-службою Мінфіну.

Згідно з повідомленням, номінальний ВВП в 2015 р. складе 1,742 млрд грн, зростання індексу цін виробників - на 7,3%, рівень безробіття за методологією Міжнародної організації праці (МОП) - 7,8%.

Для розрахунку бюджетних показників використовуватимуться припущення щодо офіційного обмінного курсу гривні до долара в середньому на рік та на кінець року, виходячи з політики гнучкого обмінного курсу, який буде формуватися на міжбанківському валютному ринку України, що сприятиме збереженню міжнародних резервів держави та підвищенню прозорості та ефективності валютної політики Національного банку.

Основні прогнозні макропоказники, які є попередньо орієнтовною оцінкою розвитку економіки, можуть бути уточнені після опублікування звітної статистичної інформації за 2013 р. оперативних даних щодо поточного стану соціально-економічної ситуації в 2014 г.і прийняття Кабінетом міністрів України рішення щодо прогнозу макроекономічних показників на 2015 р. і враховані під час підготовки проекту Державного бюджету України на 2015 р.

Уточнення макропоказників можливо також в зв'язку з наявністю ряду ризиків, зокрема, пов'язаних з недружніми діями з боку Російської Федерації, можливим уповільненням темпів розвитку світової економіки, погіршенням кон'юнктури на світових товарних ринках, зниженням цін на традиційну продукцію українського експорту, нестабільністю вітчизняної фінансової та банківської системи в результаті низького рівня довіри з боку населення, політичною нестабільністю в Україні.