ua en ru

Мінфін пропонує спростити обмін податковими даними

Мінфін пропонує спростити обмін податковими даними Фото: Мінфін

Ініціативи спрямовані на поліпшення інвестклімату країни

Міністерство фінансів України (Мінфін) в рамках дерегуляції пропонує спростити обмін податковими даними про фіскальному статус суб'єктів господарювання. Про це повідомляє прес-служба міністерства.

Як йдеться у повідомленні, робоча група у складі експертів Мінфіну, ГФС, Нацбанку, Мінекономрозвитку та представників громадської організації EasyBusiness розробили пакет відповідних законодавчих ініціатив. На думку Міністерства фінансів, впровадження цих ініціатив дозволить істотно скоротити, спростити і вдосконалити процес отримання бізнесом довідок про своєму фіскальному статус, а також підвищить позицію України в рейтингу Doing Business і поліпшить інвестклімат в країні.


Зокрема, пропонується скасувати завірення/отримання ряду довідок і повідомлень:

- про відсутність заборгованості за платежами перед бюджетом у разі здійснення гривневих виплат за зовнішньоекономічними контрактами;

- засвідчення довідки про декларування валютних цінностей, доходів та майна резидента України, які перебувають за кордоном;

- довідку про взяття платника податків на облік (за формою № 4 - ОПП);

- виписку з єдиного реєстру платників ПДВ (за формою № 2-ВР);

- повідомлення про взяття на облік платника ЄСВ (за формою 2-ЄСВ), а також про взяття на облік за неосновним місцем роботи (за формою №16-ОПП)

Крім того, пропонується скасувати довідку про курси валют та зобов'язати судові та правоохоронні органи, міністерства і відомства, а також пенсійні фонди самостійно отримувати інформацію про курси валют на офіційному веб-порталі НБУ.

Для спрощення ведення бізнесу і прискорення проходження формальних процедур, робоча група пропонує забезпечити видачу за місцем звернення довідки про сплату нерезидентом України податку на прибуток (доходи) і підтвердження статусу податкового резидента України.

Також Міністерство фінансів України пропонує скасувати в паперовому вигляді довідку-розрахунок на виплату заробітної плати (згідно з наказом Міндоходів України від 9 вересня 2013 № 453) та довідки про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску (згідно з наказом Міністерства доходів України від 9 вересня 2013 №453).

Державній фіскальної службі запропоновано забезпечити отримання платниками довідки про відсутність заборгованості за платежами до бюджету за допомогою офіційного веб-порталу ДФС.

Крім того, згідно з пакетом, фіскальна служба повинна розробити нову форму для всіх суб'єктів господарювання (крім тих, хто не вноситься в єдиний реєстр) за призначенням/зміні бухгалтера - форми №1 - ОПП и №1 - ПДВ.

Як повідомлялося раніше, Мінфін планує внести зміни у Податковий кодекс у відповідності з рекомендаціями МВФ.