ua en ru

Мінфін пропонує знизити ризик впливу політики на держбюджет

Мінфін пропонує знизити ризик впливу політики на держбюджет Фото: міністр фінансів України Наталія Яресько

Міністерство розробило проект закону, в якому пропонує посилити дисципліну бюджетного процесу

Міністерство фінансів України (Мінфін) розробило проект Закону, в якому пропонує посилити дисципліну бюджетного процесу. Крім того, проект передбачає впровадження бюджетних правил внесення змін у закон про Державний бюджет. Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.

У повідомленні говориться, що проект Закону України "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо бюджетних правил про внесення змін до бюджет)" підготовлено з тим, щоб встановити чіткі правила, які забезпечать сталість річного бюджету. За даними міністерства, це повинно знизити ризик впливу політичних процесів на держбюджет, посилить відповідальність учасників бюджетного процесу за прийняті рішення та за управління бюджетними грошима.

Згідно підготовленим законопроектом, серед умов, що дозволяють вносити зміни в закон України про держбюджет країни, повинні бути наступні:

1) Відхилення оцінки прогнозних макроекономічних показників від прогнозу, врахованого при складанні закону про держбюджет
2) Значне (більше 15%) відхилення від плану фактичних надходжень або витрат бюджету за результатами трьох кварталів року
3) Перевищення очікуваного обсягу витрат на обслуговування держборгу запланованих раніше показників

Крім того, проект закону пропонує надати Кабінету Міністрів країни виключне право на внесення змін у Закон про державний бюджет, якщо вони передбачають зміну граничного обсягу дефіциту державного бюджету, граничного обсягу державного боргу та гарантованого державою боргу і граничного обсягу надання державою гарантій.

У проекті Мінфін також пропонує, щоб необхідною умовою для внесення на розгляд Комітету ВРУ з питань бюджету проекту змін до державного бюджету, було наявність позитивного висновку Кабміну України щодо доцільності та/або можливості прийняття закону, ініційованого іншими суб'єктами законодавчої ініціативи.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністерство фінансів України очікує отримати понад 3,2 млрд дол. до кінця цього року від МФО та урядів країн-партнерів.