ua en ru

Мінфін пропонує зобов'язати олігархів декларувати доходи

Мінфін пропонує зобов'язати олігархів декларувати доходи Фото: олігархів хочуть зобов'язати декларувати доходи (колаж РБК-Україна)

Відомство пропонує ввести термін "особа з високими доходами"

Міністерство фінансів розробило законопроект, яким фізичних осіб-мультимільйонерів зобов'яжуть подавати декларацію про майновий стан і доходи. Відповідний документ опублікований на сайті відомства.

Зазначимо, що суб'єктом законодавчої ініціативи в документі виступає Кабінет міністрів в особі прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Згідно з проектом закону, пропонується ввести на законодавчому рівні термін "особа з високими доходами", до яких будуть ставитися заможні фізичні особи-платники податків, які відповідають одному з таких критеріїв:

- є кінцевим бенефіціаром (контролером) великого платника податків;

- прямо або побічно володіє 10 і більше відсотками статутного капіталу юридичної особи, що є податковим резидентом іншої держави і задекларував дохід за попередній податковий рік у 10 і більше млн євро;

- загальний річний оподатковуваний дохід за попередній податковий рік якого перевищує 50 млн гривень

При цьому документом передбачається не тільки введення обов'язкового подання декларацій такими громадянами, але і встановлення підвищеного рівня відповідальності за неподання або несвоєчасне подання ними декларацій про доходи.

Нагадаємо, згідно з даними Державної фіскальної служби, в минулому році кількість мільйонерів в Україні зменшилась на 25%, або на 1180 чоловік.