ua en ru

Мінфін планує у квітні почати випуск ОВДП з офертою

Міністерство фінансів України планує у квітні 2012 р. почати випуск облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) з офертою, терміном звернення від 1 до 3 років. Про це повідомила директор департаменту борговий і міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук, пише видання "Комерсант Україна".

"Ми плануємо разом з купоном, який буде тримісячних або шестимісячним, надати право на пред'явлення до погашення, - сказала Пахачук. - Якщо у вас погіршується ліквідність, ви маєте право пред'явити папери, і Мінфін в обов'язковому порядку погасить їх".

Мінфін очікує, що новий інструмент стане альтернативою розміщення банками коштів на закордонних рахунках. Пахачук зазначила, що в ситуації, коли банки тримають в зарубіжних банках 8-10 млрд дол. під 1,5-3,8% річних, Мінфін зміг би їм запропонувати розміщення під 3-5%.

При цьому, за оцінками учасників ринку, незважаючи на потенційний інтерес до цих паперів, очікувати значного зростання попиту на ОВДП не слід.

"Для Мінфіну проблема не в самому розміщенні, а в ставкою. Враховуючи, що на зовнішніх ринках ми поки не можемо домогтися відповідної ставки, необхідно шукати шляхи зниження прибутковості валютних ОВДП. У зв'язку з цим можливості пропозиції дозволяє домогтися зниження ставки розміщення",- пояснив директор департаменту фінансових ринків Erste Bank Роман Бондар.

"Банки з іноземним капіталом не зможуть купувати великі обсяги таких облігацій, оскільки у них встановлені обмеження щодо зростання показника активів, зважених на ризик",- вважає Бондар.
На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, інвестори поки не ризикують купувати валютні ОВДП терміном на 3-5 років, проте розміщення півторарічних паперів не дуже вигідно Мінфіну. "Поява офертных облігацій здатна вирішити цю проблему, - упевнений він. - Безумовно, ця папір викличе інтерес інвесторів. Однак в Україні купують ОВДП 3-5 банків, вони ж і будуть основними покупцями нових паперів, часто - замість звичайних валютних ОВДП, тому очікувати значного зростання попиту не слід".