ua en ru

Мінфін опублікував компромісний варіант податкової реформи

Мінфін опублікував компромісний варіант податкової реформи Фото: Наталія Яресько

Яресько вчора представила проект податкової реформи України

Міністерство фінансів України оприлюднило компромісний варіант податкової реформи. Презентація реформи опублікована на сайті Національної ради реформ.

Як заявив глава Мінфіну Наталія Яресько, для зменшення податкового навантаження запропоновано більш істотне зниження ставок податків протягом наступних кількох років.

Зокрема, Мінфін запропонував:

- зменшити ставку ЄСВ з поточних близько 41% до 20% вже в 2016 році, з максимальним рівнем нарахування - 25 МЗП. Фізичні особи будуть платить 0% ЄСВ замість нинішніх 3,6%.

- в 2016 році встановить ставки ПДФО та податку на прибуток - на рівні 18%. Таким чином, доходи підприємств та фізичних осіб будуть обкладатися податком однаково.

- в 2017 році знизити ставки ПДФО та податку на прибуток-до 17%.

- в 2018 році планується скасувати ЄСВ і встановити єдиний податок на зарплату на рівні 20%.

Для забезпечення додаткової підтримки найменш захищених верствах наших громадян, Мінфін запропонував залишити в силі мінімальну соціальну пільгу в розмірі 0,5 мінімальних зарплат, і розширити сферу її застосування, збільшивши поріг зарплати для отримання пільги по 1,4 МЗП до 3 МЗП (у 2016 році - 4134 грн.).

Крім того, пропонується впровадити інвестиційний податковий кредит. Цей інструмент дозволить направить до 50% нарахованої суми податку на прибуток на інвестиції в нове обладнання, нове виробництво або нові технології.

З метою вирівнювання умов для роботи бізнесу, Яресько запропонувала змінити умови спеціального режиму оподаткування для аграрного сектора, надав галузі на адаптацію до нових умов перехідний період на 1 годину.

"Нарешті, важлива частина податкової реформи - це зміна правил адміністрування податків. Наша мета - зробити управління простим, прозорим, таким, що мінімізує можливості для суб'єктивізму і зловживань з боку податкових органів", - заявив Яресько.

Зокрема, міністр запропонувала:

- відмовитися від сплати авансових платежів з податку на прибуток, створити прозору і не суб'єктивну систему відшкодування податку на додану вартість з бюджету.

- ввести офіційну публікацію реєстру відшкодування ПДВ з відображенням у ньому даних про платника податку, заявлених до відшкодування з бюджету сум податку і стану їх відшкодування.

- запровадити електронний кабінет платника податків, визначення принципом і механізмів його функціонування;

Крім того, буде перебудована робота Державної фіскальної служби України.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко ініціює прискорення податкової реформи та поетапне зниження ставок і радикальне скорочення ЄСВ.