ua en ru

Мінфін ініціює встановлення принципу "винної відповідальності" платників податків

Мінфін ініціює встановлення принципу "винної відповідальності" платників податків Фото: Мінфін ініціює зміни до Податкового кодексу (president.gov.ua)

Передбачена система пом'якшувальних і звільнюючих від відповідальності обставин

Міністерство фінансів ініціює внесення змін до законодавства у частині встановлення винності платника податків у допущених ним порушеннях. Відповідний законопроект розроблений міністерством спільно з експертами інтерактивної податкової платформи TaxLink, передає прес-служба Мінфіну.

Зокрема, законопроектом пропонується внести зміни до Податкового кодексу України та встановити принцип "винної відповідальності платників" податків замість існуючої на даний час відповідальності без вини платника податків.

"Зокрема, платник податків буде вважатися винним у скоєнні податкового правопорушення, якщо буде встановлено, що він мав можливість дотримання правил і норм, за порушення яких Податковим кодексом України передбачена відповідальність, проте не вжив достатніх заходів щодо їх дотримання", - йдеться в повідомленні.

У той же час, законопроект передбачає систему пом'якшуючих і звільняючих від відповідальності обставин. Зокрема, якщо платник податків не подав вчасно звітність із-за збою електронних систем прийняття звітності.

Також документ містить механізм відшкодування державою шкоди за неправомірні рішення контролюючих органів і пропонує спрощену процедуру такої компенсації.

Крім того, пропонується внести зміни до Податкового кодексу щодо податкового повідомлення-рішення, а саме, зобов'язати фіскальні органи докладно викладати фактичні обставини справи та обґрунтовувати застосування контролюючим органом санкцій до суб'єкта господарювання.

Нагадаємо, Міністерство фінансів внесло зміни до критеріїв оцінки ступеня ризиків Автоматичною системою реєстрації податкових накладних.