ua en ru

Мінфін ініціює продаж населенню доларів за заниженими цінами для виплати валютних кредитів

Міністерство фінансів України сподівається, що Національний банк України проведе аукціони щодо продажу валюти по занижених цінах тим, хто виплачує валютні кредити.

Міністерство фінансів України сподівається, що Національний банк України проведе аукціони щодо продажу валюти по занижених цінах тим, хто виплачує валютні кредити. Про це міністр фінансів України Олександр Шлапак заявив сьогодні журналістам перед засіданням Кабінету міністрів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо ви пригадаєте 2008-2009 рр., тоді НБУ проводив спеціальні аукціони для продажу валюти тим, хто має зобов'язання перед банками про погашення валютних кредитів. Наша пропозиція полягала в наступному: оскільки зараз курс вискочив з 8 грн до 11 грн, щоб рівну відповідальність взяли на себе всі, хто потрапив в скрутну ситуацію: гривню - НБУ, гривню - банки і гривню - людина. Цю пропозицію ми і прем'єр-міністр попросили розглянути голову НБУ і прийняти відповідне рішення", - заявив Шлапак.

Він висловив сподівання, що НБУ прийме відповідне рішення і проведе такі аукціони.

"Абсолютно було б справедливо, щоб усі 3 гривні не перекладати на людину через зростання курсу, а поділити відповідальність з тими, хто також причетний до цієї складної ситуації", - сказав Шлапак.