ua en ru

Мінфін і НБУ розробляють спеціальну програму для запобігання зростання держборгу, - Шлапак

Міністерство фінансів України і Національний банк України розробляють спеціальну програму для запобігання зростання державного боргу.

Міністерство фінансів України і Національний банк України розробляють спеціальну програму для запобігання зростання державного боргу. Про це заявив міністр фінансів України Олександр Шлапак сьогодні під час засідання Кабінету міністрів України, передає кореспондент РБК Україна.

"Ми зробимо все для того, щоб в наступному році не зростали наші борги, тобто відношення державного боргу до ВВП. Для цього ми працюємо зараз над спеціальною програмою разом з НБУ і переконані, що ця задача нам під силу. Ми принципово не хочемо нарощувати далі державний борг, який обслуговувати для нас є надзвичайно болісно", - сказав Шлапак.

Він додав, що дефіцит бюджету цього року ми розраховуємо вписатися в цифру 4,5 %.

"У випадку не погіршення доходної частини бюджету ми переконанні в тому, що ми впишемося в такий показник. Показник наступного року є принциповою позицією уряду щодо зниження показника дефіциту бюджету, оскільки дефіцит фіксується виключно за рахунок боргових зобов'язань, а по боргових зобов'язаннях ми фактично знаходимось вже на планці 60%, перескакувати яку є надзвичайно небезпечно для України. Тому на наступний рік ми плануємо зменшення дефіциту бюджету і по старій моделі виходить 3,5 млрд, по новій 3,7 млрд, це повязано з потребою знайти додаткове фінансування для військових. Це питання розглядалося на РНБО в п'ятницю і було прийняте саме таке рішення", - сказав Шлапак.