ua en ru

Мінфін Греції: Рецесія в країні у 2010 р. може бути менш суворою, ніж передбачають аналітики

Рецесія в грецькій економіці за підсумками 2010 р. може виявитися менш суворою, ніж прогнозували європейські аналітики. Про це повідомив сьогодні міністр фінансів Греції Георгіос Папаконстантіну після закінчення зустрічі зі своєю французькою колегою Крістін Лагард, передає РБК з посиланням на Associated Press. Грецький уряд сподівається, що ВВП цього року знизиться менш ніж на 4%, закладених у плані реформування національної економіки. За словами чиновника, це може відбутися багато в чому завдяки надзвичайним заходам економії, які вже допомогли країні уникнути фінансового краху раніше цього року.
Нагадаємо, 13 вересня 2010 р. Європейський союз виділив Греції другий транш кредиту у розмірі 6,5 млрд євро. А 11 вересня ц.р. країна отримала 2,5 млрд євро від Міжнародного валютного фонду (МВФ).
За даними грецького Мінфіну, дефіцит бюджету уряду Греції (без урахування витрат муніципальних властей і служб забезпечення суспільної безпеки) за січень-серпень 2010 р. склав 14,49 млрд євро, що менше аналогічного показника, зафіксованого за підсумками січня-серпня 2009 р. на позначці 21,38 млрд євро. Проте подібний темп скорочення бюджетного дефіциту (за період з січня по серпень ц.р. він зменшився на 32%) не дозволить досягти поставлених грецьким урядом цілей: Афіни мають намір скоротити дефіцит бюджету країни на 39,5% за підсумками 2010 р.
Нагадаємо, в травні 2010 р. Греція домовилася з Євросоюзом і МВФ про надання їй фінансовій допомозі на 110 млрд євро у вигляді трирічної програми кредитування по пільгових ставках - значно нижче ринкових, що допомогло країні уникнути суверенного дефолту. Перший кредитний транш в рамках програми міжнародної фінансової допомоги був отриманий Грецією в травні ц.р. на суму 20 млрд євро. Замість Афіни зобов'язані проводити радикальну програму скорочення бюджетного дефіциту, який за підсумками 2009 р. досяг 13,6% від ВВП країни. Грецькі "заходи суворої економії" включають підвищення податків і акцизів, заморожування окладів держслужбовцем, урізування "тринадцятих" зарплат і ін. Ці заходи викликали опір з боку населення країни. Проте, судячи з показників, програма "Суворої економії" приносить свої плоди: у I півріччі 2010 р. бюджетний дефіцит вдалося скоротити на 45% в річному численні.