ua en ru

Міненерговугілля планує зобов'язати майбутніх покупців генеруючих енергокомпаній користуватися українським вугіллям, - Попович

Як повідомив перший заступник міністра енергетики і вугільної промисловості Ігор Попович, Міністерство виступило з ініціативою зобов'язати майбутніх покупців генеруючих енергокомпаній забезпечити їх роботу в основному на українському вугіллі. За словами Поповича, Міненерго вже спрямувало пропозицію до Фонду держмайна (ФДМ), який зараз розробляє умови приватизації енергокомпаній. У прес-службі ФДМ повідомили, що конкурсна комісія з розробки умов приватизації тільки формується, тому коментувати їх поки передчасно. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

У прес-службі Міненерго пояснюють, що така умова необхідна для забезпечення розвитку вугільної галузі. Сьогодні всі українські теплові електростанції працюють виключно на українському вугіллі. А зростання обсягів виробництва електроенергії сприяє залученню додаткових інвестицій у вугільну галузь. Завдяки цьому в I півріччі поточного року видобуток енергетичного вугілля в Україні виріс на 8,3% в порівнянні з відповідним періодом минулого року. Згідно з енергетичною стратегією України, до 2030 року зростання споживання електроенергії виросте в 2,2 рази. У Міненерго підкреслюють, що прагнуть до того, щоб зростаючий попит на вугілля українські ТЕС покривали за рахунок української, а не імпортної сировини. Заступник директора з економічних питань шахти "Білоріченська" Сергій Халаджі вважає, що, зобов'язавши інвестора купувати українське вугілля, уряд не тільки завантажить українські шахти, але і підігріє інтерес інвесторів, охочих придбати вугільні активи в Україні.