ua en ru

Міненерговугілля: ГТС України збільшила за І квартал 2011 р. об'єми транзиту газу на 9,8%, - до 30,3 млрд куб. м

Територією України за січень-березень 2011 р. транзитовано 30,3 млрд куб. м природного газу, що на 2,7 млрд. куб. м, або на 9,8% більше ніж за аналогічний період 2010 року, повідомляє прес-служба Міненерговугілля.

За словами, міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко, українська газотранспортна система (ГТС) після модернізації зможе транзитувати удвічі більше російського газу в країни Євросоюзу ніж перекачується на сьогоднішній день.

"Українська ГТС є однією з найбільших у світі і може перекачувати навіть при незначних вкладеннях у модернізацію до 200 млрд куб. м газу на рік. Але ж Україна поки що щорічно прокачує лише 100 млрд куб. м російського газу - це 80% від загального обсягу його постачань в ЄС", - підкреслив міністр.

Ю.Бойко переконаний, що для Росії український маршрут транзитування газу в Європу вигідніший, аніж спорудження альтернативних газопроводів в обхід території України. "Наша позиція в цьому питанні залишається незмінною: український маршрут транзиту газу й економічно, й історично, якщо хочете, більш вигідний для Росії, ніж будівництво будь-якого альтернативного газопроводу", - наголосив він.
Нагадаємо, що за даними Об'єднаного диспетчерського управління ДК "Укртрансгаз", за перший квартал 2011 р. "Укртрансгаз" у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшив транзит газу через територію України майже на 10% - до 30,317 млрд куб. м. При цьому в країни Європи транзит виріс більш, ніж на 10%, досягнувши 29,186 млрд куб. м. У березні 2011 р. транзит природного газу через територію України в порівнянні з березнем минулого року виріс більш, ніж на 18% і досяг 10,205 млрд куб. м. При цьому в країни Європи транзит виріс майже на 19%, досягнувши 9,859 млрд куб. м.