ua en ru

Міненерговугілля: Ціна російського газу для України у IV кварталі 2011 р. досягне 400 дол./1 тис. куб. м

Ціна російського газу для України в кінці 2011 р. перевищить 400 дол. за 1 тис. куб. м з урахуванням знижки в 100 дол. Про це повідомив сьогодні заступник начальника департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міністерства енергетики та вугільної промисловості (Міненерговугілля) України Костянтин Бородін на засіданні українсько-російської ділової ради, передає РБК.

"Прогнозна ціна для України в III кварталі - 350 дол. за 1 тис. куб. м, в IV (кварталі) - 400 (дол.) і вище з урахуванням знижки", - заявив він.

За словами К.Бородіна, чинний українсько-російський газовий контракт від 2009 р. "не відповідає останнім змінам на ринку". Крім того, в них відсутні зміни, внесені в аналогічні угоди ВАТ "Газпром" з компаніями європейських країн.
Заступник глави департаменту відзначив, що Україна пропонує змінити базову ціну в газовому контракті, включити до нього знижки, існуючі в контрактах з європейськими компаніями, у тому числі на обсяг купівлі й на літній період. Українська сторона виступає за зміну складової формули, прив'язаної до газойлю, оскільки цей енергоресурс не використовується в країні.

К. Бородін підкреслив, що переговори про зміну газового контракту йдуть не перший рік. "Будемо сподіватися, що вони (угоди) через певний час будуть приведені до склалися на ринку реаліям", - уклав він.

Нагадаємо, в макроекономічному огляді Національного банку України повідомлялося, що ціна на імпортований газ в IV кв. 2011 р. зросте до 333 дол. за тис. куб. м у порівнянні з 256,7 дол. на кінець 2010 р.
Також міністр з питань палива та енергетики Юрій Бойко заявляв, що згідно з формулою, ціна на російський газ для України в IV кварталі 2011 р. складе 347 дол. за тис. куб. м.